Erdélyi magyar politikusokra vadászik a romániai korrupcióellenes ügyészség?

Horváth Anna hozzátette: a döntést megfellebbezi a bíróságon. Amennyiben a bíróság az ügyészség érveit fogadja el, Horváth Anna továbbra sem láthatja el kolozsvári alpolgármesteri teendőit.

Az elmúlt 60 nap alatt valamennyi tanút kihallgatták, a vizsgálat végéhez közeledik, ezért úgy értékelem, hogy az eljárás megfelelő lebonyolítása nem lehet érv az eltiltásomra. Ebben az időszakban teljes nyitottsággal álltam a kivizsgálást végzők rendelkezésére

Azt is közölte, hogy az ellene elindult ügyészségi eljárás nem feljelentés alapján indult. "A februárban kezdődött teljes körű nemzetbiztonsági megfigyelésemből származó lehallgatások értelmezései ürügyén indult ellenem eljárás" - tette hozzá. Megjegyezte: hinnie kell abban, hogy az igazságszolgáltatást valóban az igazság érdekli, és be tudja bizonyítani ártatlanságát. Sajnálatát fejezte ki azért, hogy emiatt a kolozsvári magyar közösség érdekképviselete szenved kárt.

A DNA befolyással való üzérkedéssel gyanúsítja, és október elején hatvan napra ügyészségi felügyelet alá helyezte az alpolgármestert. Ez idő alatt Horváth Anna nem láthatta el az alpolgármesteri teendőket, nem vehette fel a kapcsolatot az ügyében érintett személyekkel, rendszeresen meg kellett jelennie a hatóságok előtt és az ügyészek jóváhagyását kellett kérnie egy esetleges külföldi utazás esetén.

Az ügyészség által közölt gyanú szerint az alpolgármester hatvan fesztiválbérletet fogadott el a júniusi választási kampányban tevékenykedő önkéntesei számára egy ingatlanfejlesztőtől, cserében pedig megsürgette számára a városházán egy építési engedély kiadásához szükséges jóváhagyások kibocsátását.