Erdogan meghívására Orbán Viktor egy törökországi konferencián szólal fel pénteken

Erdogan meghívására Orbán Viktor egy törökországi konferencián szólal fel pénteken

Az Antalyai Diplomáciai Fórumot a török elnök és a török külügyminisztérium kezdeményezésére rendezik meg. Erdogan barátjára, a magyar miniszterelnökre is gondolt.

Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a törökországi Antalyában Recep Tayyip Erdogan török államfő meghívására részt vesz az Antalyai Diplomáciai Fórumon (ADF) - erősítette meg az MTI-nek Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

Az Antalyai Diplomáciai Fórumot március 1-3. között tartják meg Erdogan elnök és a török külügyminisztérium kezdeményezésére. A harmadik alkalommal megrendezett fórum állam- és kormányfőket, minisztereket, diplomatákat, üzleti vezetőket, akadémikusokat valamint az ifjúság és a média képviselőit hozza össze egy átfogó vitára - áll a rendezvény honlapján, melyen Orbán Viktort is feltüntették előadóként.

Az idei ADF címe "A diplomácia előmozdítása zűrzavaros időkben". Célja, hogy alapos elmélkedésre adjon lehetőséget, és a békés kiutat keresse a világunkban átélt viharos időszakból.

A folyamatban lévő háborúk, terrorcselekmények, az illegális migráció, az idegengyűlölet és az iszlamofóbia növekedése, a mesterséges intelligencia előre nem látható kockázatai, az éghajlatváltozás, a természeti katasztrófák, a világjárványok és a növekvő társadalmi-gazdasági szakadékok a globális kihívások széles körű listáját alkotják.

A szabályokon alapuló nemzetközi rend eróziója, a bizalom elvesztése szintén aggasztó tendencia, amely aláássa az államok működési környezetének kiszámíthatóságát - vázolja a megvitatandó témaköröket a fórum hivatalos honlapja.

A közzétett program szerint a magyar miniszterelnök helyi idő szerint pénteken kora este szólal fel Antalyában.

(Címlapkép: A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Recep Tayyip Erdogan, Törökország elnöke (j) egy Togg márkájú autót ajándékoz Orbán Viktor kormányfőnek (b) a Karmelita kolostornál 2023. december 18-án. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher)