Erdogan semmit nem ért el Putyinnál

Erdogan semmit nem ért el Putyinnál

Az orosz elnök nem tér vissza a korábbi gabonamegállapodáshoz.

Vlagyimir Putyin és Recep-Tayyip Erdogan, szocsiban megtartott találkozója után az orosz elnök nem a gabonamegállapodás új lehetőségeiről beszélt a két államfő közös sajtótájékoztatóján, hanem kijelentette, hogy

Oroszországnak „ki kellett lépnie” a megállapodásból, „mert a nyugati országok nem hozták meg a szükséges döntéseket”.

A Népszava beszámolója felidézi, hogy a sikertelen egyeztetést már Dmitrij Peszkov Kreml-szóvivő is előrevetítette, aki közvetlenül a három órán át tartott megbeszélést követően utalt arra: nem kerül sor semmiféle írásos megállapodásra. Putyin állítása szerint ez a fejlemény „nem érintette az élelmiszerpiacot”.

Mint fogalmazott, „újra akarjuk éleszteni a gabonafolyosót”, ám hazája csak azzal a feltétellel hajlandó erre, ha az orosz mezőgazdasági termékek akadálytalanul jutnak ki a Fekete-tengerre, s feloldják az orosz mezőgazdasági termékek exportjára vonatkozó összes szankciót.

Moszkva júliusban lépett ki az ENSZ és Oroszország által közvetített gabonamegállapodásból, amely védelmet biztosított az ukrán gabonát, a Fekete-tengeren keresztül szállító hajóknak.

A napilap szerint nyilvánvaló, hogy a török elnök nem érte el a célját. Ugyanakkor Erdogan azt közölte, Törökország új javaslatcsomagot készített elő az ENSZ-szel az orosz sérelmek kezelésére, és azt várja, hogy ez megoldást jelent a fekete-tengeri gabonakereskedelem válságára. Reményét fejezte ki, hogy rövid időn belül olyan megállapodást találnak, amely „megfelel a különböző elvárásoknak”. Egyben kifejtette, hazája további lépéseket tesz a békéért. Kijelentette:

„a háborúnak nincsenek győztesei, a békének pedig vesztesei.”

Erdogan és Putyin arról is beszélt, hogy egy millió tonna gabonát küldenek gabonaválság által különösen sújtott hat afrikai országba.

A két vezető először találkozott egymással azóta, hogy tavasszal újraválasztották török államfőnek Recep Tayyip Erdogant.

Címlapkép: Recep Tayyip Erdogan török és Vlagyimir Putyin orosz elnök megbeszélést folytat Putyin nyári rezidenciáján, a szocsi Bocsarov Rucsejben 2023. szeptember 4-én. Fotó: MTI/AP/Pool/Kreml/Szergej Gunyejev