Erdogan: „Bár ne történt volna meg…”

Erdogan támogatói előtt beszélt. Ismét védelmébe vette az orosz gép lelövését, amelyet Ankara légtérsértéssel indokol, és bírálta Oroszországot szíriai beavatkozása miatt. Ugyanakkor sajnálkozását fejezte ki a történtek miatt.

"Bár ne történt volna meg (az orosz gép lelövése), de megtörtént. Reméljük, többé nem fordul elő hasonló eset"

 - mondta.

Mindkét félnek pozitívabban kellene hozzáállnia az ügyhöz - jelentette ki. Megismételte, amit az előző nap mondott, hogy a párizsi klímakonferencia alkalom lesz a feszültségek elsimítására Vlagyimir Putyin orosz elnökkel.

Erdogan beszéde előtt nem sokkal az ankarai külügyminisztérium arra kérte a török állampolgárokat, hogy "a helyzet tisztázódásáig" halasszák el nem sürgős utazásaikat Oroszországba, mert "problémákkal" szembesülhetnek ott.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter pénteken Moszkvában bejelentette, hogy Oroszország január 1-jétől felfüggeszti a török állampolgárok vízummentességét. Moszkva kifejezetten aggódik a Törökországban fennálló terrorveszély miatt, ami közvetlen hatással bír Oroszország biztonságára és állampolgáraira.

"Mindenféle irányba utaznak fegyveresek Törökországon keresztül"

- mondta az orosz tárcavezető.

Jurij Usakov orosz elnöki tanácsadó Moszkvában azt mondta, hogy Putyin elnök nem akar beszélni Erdogannal, mert Ankara nem hajlandó bocsánatot kérni a vadászbombázó lelövéséért. Usakov hozzátette: Moszkva megkapta a török fél felkérését egy lehetséges találkozóra a november 30-i párizsi klímacsúcs keretében.