Erdogan kicsinálja a Gülen-hálózatot - Újabb tisztogatás a láthatáron

A török vezetés Fethullah Gülent, Erdogan egykori szövetségesét azzal vádolja, hogy ő állt a július 15-i sikertelen katonai államcsíny hátterében, a mozgalmat pedig terrorista szervezetként tartja nyilván.

Az üzleti szféra továbbra is az a terület, ahol Gülen hálózata még mindig a legerősebb - mondta Erdogan az elnöki palotában tartott beszédében, amelyet a televízió élőben közvetített.

Az elnök fogadkozott, hogy nem fog könyörületet tanúsítani a hitszónok érdekeltségébe tartozó szervezetekkel szemben. A török hatóságok eddig már átvettek egy bankot, több médiavállalkozást vettek állami kézbe vagy zárattak be, emellett számos üzletembert tartóztattak le azzal a gyanúval, hogy pénzzel támogatták a mozgalmat a puccskísérlet előtt.

Erdogan úgy fogalmazott:

"Eltökéltek vagyunk abban, hogy teljesen elvágjuk az üzleti kapcsolatait annak a mozgalomnak, amelynek kezéhez vér tapad. Minden egyes cent, ami a Gülenhez köthető szerveződéshez kerül, lövedék lesz egy puskacsőben, ami a nemzetre lő vissza"

- hangoztatta az elnök.

A Gülen által terjesztett "vírus" elterjedt egész Törökországban, ezért szükség van annak "megtisztítására"

- fogalmazott.

Erdogan azzal vádolja Gülent, hogy arra használja fel intézményhálózatát - amelyet Törökországban és az országon kívül épített fel -, hogy "párhuzamos struktúrákat" létrehozva beférkőzzön az állami szervekbe és átvegye az irányítást az ország felett.

Az elnök a mozgalommal kapcsolatban álló iskolákat, cégeket és jótékonysági szervezeteket "a terrorizmus fészkeinek" nevezte csütörtöki beszédében.