Éremesőt hoztak a női és férfi kajakosaink is az olimpián

Éremesőt hoztak a női és férfi kajakosaink is az olimpián

Ezüstérmet szerzett Nádas és Tótka férfi kajak kettese, valamint sikerült egy ezüst- és bronzérmet is nyernie a női kajak párosoknak.

Ezüstérmet nyert a Csipes Tamara, Gazsó Alida Dóra kajakos páros 500 méteren a párizsi olimpián, a Pupp Noémi, Fojt Sára kettős pedig nagy izgalmak után a németekkel holtversenyben harmadik lett.

Az MTI felidézi, a két órával korábbi középfutamokból előbbi magyar hajó harmadikként, utóbbi negyedikként lépett tovább. A döntőben a lelátókhoz közeli 7-es és 8-as pályán egymás mellett eveztek.

Újabb dobogós helyezésekkel gazdagodtunk

A négyesben csütörtökön bravúros teljesítménnyel kiharcolt bronzérem feldobta a magyar női kajakosokat, a váratlan siker önbizalommal tölthette el őket, legalábbis ez látszott a versenyzésükön.

Csipes és Gazsó a táv felénél már második volt az új-zélandiak mögött, ezt a pozíciót nagy küzdelemben meg is őrizte, miközben a 250-nél még hatodik Pupp és Fojt fergeteges hajrával zárkózott fel, és a németekkel együtt ért célba. Hosszú percekig teljes volt a bizonytalanság, az első és a második helyezett hamar meglett, de a másik magyar páros és a Paulina Paszek, Jule Marie Hake német duó a stégen várta, hogy kiírják a végeredményt.

Végül 1:39.46 perccel holtversenyt hirdettek. Csipesék mindössze hét századdal értek hamarabb a célba.

Az immár hétszeres olimpiai bajnok új-zélandi Lisa Carrington, aki egy másik párral nyerte ezt a számot Tokióban, most Alicia Hoskinnal magabiztosan győzött.

A négyessel korábban kétszeres olimpiai győztes, párosban Medveczky Erikával Tokióban negyedik Csipes két arany, illetve egy-egy ezüst és bronz után az ötödik olimpiai érmét szerezte.

A két női kajakos páros a magyar küldöttség 12. és 13. dobogós helyezését harcolta ki a mostani olimpián.

A férfi kajak kettesben is második hely

Nagyszerű versenyzéssel ezüstérmet nyert a Nádas Bence, Tótka Sándor kajakos páros 500 méteren a párizsi olimpián.

Az ebben a számban világ- és Európa-bajnok Nádas és a tokiói olimpián K-1 200-on aranyérmes Tótka a középfutamból másodikként jutott tovább. A friss Eb-győztes magyar egység a döntőben jól rajtolt, fél távnál harmadik volt a németek és az ausztrálok mögött, de óriási tempót diktált a táv második felében és végül a második helyen ért célba a Jacob Schopf, Max Lemke német páros mögött és a három éve ugyanebben a számban, de még 1000 méteren győztes Jean van der Westhuyzen, Tom Green ausztrál kettős előtt.

Az ezüstérmes Nádas Bence (b) és Tótka Sándor a férfi kajak párosok 500 méteres versenyének eredményhirdetésén a 2024-es párizsi nyári olimpián 2024. augusztus 9-én. MTI/Kovács Tamás

Fűthette a bizonyítási vágy a magyar páros tagjait, mert a négyessel a várakozásoktól elmaradva csak hetedikek lettek egy nappal korábban. Ennek megfelelően rendkívül határozottan, nagy odaadással versenyeztek és óriási csatában szerezték meg a második helyet.

A Tokióban K-1 200 méteren első Tótka a második olimpiai érmét szerezte, Nádas viszont - aki örömében elsírta magát a célba érkezés után - pályafutása során először állhat dobogóra az ötkarikás játékokon.

Az olimpia előtt nem sokkal összeült Kopasz Bálint és Varga Ádám a B döntőbe került és ott a hetedik helyen ért célba, így összesítésben 15. lett. A két klasszis versenyzőnek szombaton jön a fő feladata, amikor az tokiói olimpia arany- és ezüstérmeseként lapátolnak majd 1000 méter egyesben.

A Nádas, Tótka páros a magyar kajak-kenu sport 90. olimpiai érmét nyerte, egyben a magyar küldöttség 14. dobogós helyezését szerezte meg a párizsi olimpián.

Címlapkép: Az ezüstérmes Csipes Tamara és Gazsó Alida Dóra, s a megosztott harmadik helyezett Fojt Sára és Pupp Noémi (b-j) a női kajak párosok 500 méteres versenyének eredményhirdetésén a 2024-es párizsi nyári olimpián 2024. augusztus 9-én. MTI/Kovács Tamás