Megkezdődhet "minden idők legzűrösebb érettségije"

Megkezdődhet "minden idők legzűrösebb érettségije"

Hétfőn a magyar nyelv és irodalom, valamint a magyar mint idegen nyelv tárgyak írásbeli vizsgáival megkezdődik a 2019/2020-as tanév május-júniusi érettségi időszaka - közölte az Oktatási Hivatal az csütörtökön az MTI-vel. A következő hetekben 1144 helyszínen várhatóan mintegy 84.300-an érettségiznek. A kormány döntése értelmében, a járványügyi veszélyhelyzetre tekintettel, a jogszabályban meghatározott kivételekkel csak írásbeliket tartanak.

A Jobbik szerint ugyanakkor a kormány egymás után hozza meg az érettségivel kapcsolatos elhibázott döntéseit, amelyekkel öles lépesekkel halad abba az irányba, hogy elnyerje

"a minden idők legzűrösebb érettségijét megszervező kormány" címét.

A párt szerint a szomorú mindebben az, hogy ennek a levét a diákok isszák meg, akik idén nemcsak a szokásos, érettségi okozta kiemelt stresszállapotot kénytelenek átélni, hanem a koronavírus okozta helyzet minden egészségügyi kockázatát és a lebonyolítás miatti plusz idegeskedést is, amelyek közepette kell számot adniuk tudásukról jelenlegi élethelyzetük legfontosabb mérföldkövén.

A Jobbik szerint önmagában az is felháborító, hogy a járvány csúcspontján körülbelül 100 ezer diákot kényszerít a kormány arra, hogy saját és környezete egészségét tegye kockára.

"Emellett azonban a napvilágra kerülő részletek is mutatják a döntéshozók inkompetenciáját, miszerint például emelt szintű érettségi vizsgák alkalmával egyes diákokat úgy osztottak be más iskolába, hogy a vizsga reggelén 50-60 kilométert kell utazniuk. Ez persze jelen veszélyhelyzetben számos diáknak kivitelezhetetlen"

- közölte a párt.

A Jobbik újból felszólítja a kormányt, hogy ne ragaszkodjon az írásbeli vizsgák megtartásához sem, hanem biztosítsák az érettségiző diákok számára a jegymegajánlással megszerezhető eredmény lehetőségét.

"Ha pedig mégis kitartanak a diákokat veszélyeztető tervük mellett, akkor legalább tegyék lehetővé a legbiztonságosabb feltételeket, így például azt is, hogy az emelt szintű érettségi vizsgákat a legközelebb elhelyezkedő köznevelési intézményben tartsák meg! Ne hazárdírozzanak a fiatalok és környezetük egészségével, tegyék meg a lépéseket még most!"

- hangsúlyozták.

A vizsgákat egyébként május 4. és június 17. között a középiskolák és a kormányhivatalok az előírt egészségvédelmi óvintézkedések betartásával szervezik, a diákoknak és a pedagógusoknak központi forrásból maszkot, kesztyűt és fertőtlenítő szert is biztosítanak.

Hivatalos: a járvány tetőzésének másnapján megkezdődnek az érettségi vizsgák

Megjelent az iskolai szakképzési tanulmányokat lezáró szakmai vizsgák rendjét leíró miniszteri határozat. Schanda Tamás szakképzésért is felelős Innovációs és Technológiai Minisztérium parlamenti és stratégiai államtitkára az MTI-nek ezzel kapcsolatban elmondta: újra kell indítani a magyar gazdaságot, és ehhez szükség van a tanulmányaikat most befejező diákokra is. "Ők korszerű, friss szaktudás birtokában vannak.

A terv

Az írásbeliket május 4-21. között rendezik. Azon tárgyak vizsgái, amelyekből a legtöbben érettségiznek, rendhagyó módon 9 órakor kezdődnek.

Elsőként a magyar nyelv és irodalom vizsgáit tartják: ebből a tárgyból középszinten 68458-an, emelt szinten pedig 2119-en írásbeliznek május 4-én.

A következő napon matematikából középszinten 65 630-an, emelt szinten 4892-en érettségiznek.

Május 6-án történelemből középszinten 64 342, emelt szinten 7073 érettségiző vizsgázik.

Majd az idegen nyelvi vizsgák következnek: május 7-én angol nyelvből középszinten 34.693-an, emelt szinten 14 521-en; május 8-án német nyelvből középszinten 10 365-en, emelt szinten 2489-en érettségiznek.