Erőszakos bűnesetek jelzik a rend hiányát Ongán

Míg a rendőrség beszámolója szerint csökkent a bűncselekmények száma Ongán, addig az elmúlt hónapokban több súlyos bűncselekmény is történt.

sdfA Jobbik Ongai Szervezete megdöbbenéssel értesült arról az egymást követő két támadásról, amelyet városunkban nemrég követtek el nők ellen, múlt hét csütörtökön pedig egy idős férfi a saját háza mellett vált fényes nappal erőszakos bűncselekmény áldozatává: egy kisebb csoport gyümölcsöt próbált lopni a kertjéből, az őket tetten érő bácsit pedig megütötték, illetve kővel fejbe dobták, nyolc napon túl gyógyuló sérülést okozva. 
 
Talán mindez megelőzhető lett volna, ha Madzin Tibor, Onga polgármestere által már a 2010-es választási kampány során hangoztatott Ongai Rendőrőrs megvalósul, és ma már állandó rendőri jelenlét lenne a településen. Rendőrőrs nincs, helyette 2010 és 2011 között közel a duplájára nőtt a regisztrált bűncselekmények száma, a 2014-es adatok pedig meg sem közelítik a 2010-es állapotot. Mindezek tükrében elgondolkodtató, hogy a település közbiztonsági helyzetéről szóló rendőrségi beszámolóra a Jobbik kivételével mind polgármester úr, mind a képviselő-testület többsége igent mondott.
 
A Jobbik az eddiginél sokkal határozottabb fellépést vár el a rendőrségtől, hiszen az elmúlt időszak támadásai is azt bizonyíthatják, hogy az elkövetők számára nem jelentenek reális visszatartó erőt a belügyi szervek eddigi intézkedései Ongán - áll Hegedűs Edgár, a Jobbik ongai önkormányzati képviselőjének közleményében.

Frissítés: reagált a polgármester

A cikkünk megjelenése után öt nappal egy közleményt küldött számunkra Onga polgármestere. Ebben tájékoztatja a jobbikos képviselőt, hogy "Magyarországon egyetlen település sem tud létrehozni magának saját rendőrőrsöt, mert azt a belügyi szervek rendelik el. A település vezetése és országgyűlési képviselője, dr. Mengyi Roland, annyit tehet – és tesz –, hogy minden lehetőséget megragad arra, hogy ennek szükségességét hangoztassa, kezdeményezze a helyi rendőrőrs telepítését." Majd hozzáteszi, hogy ennek érdekében legutóbb a város képviselőtestülete épületet ajánlott fel rendőrőrs létrehozása céljára. 
 
Majd így folytatja: "Amíg ez meg nem történik, addig is és azután is, a rendelkezésre álló eszközökkel igyekszünk megelőzni, felderíteni a bűneseteket. A Rendőrség mellett igen hatékony segítséget nyújt a már említett kamerarendszer és természetesen a helyi Polgárőrség aktivitása. Ebben a munkában a település minden lakója részt vehet, így a képviselő úr is. A baj csak az, hogy itt jelen kell lenni, időnként kockázatot, felelősséget is kell vállalni a település rendje, lakói érdekében. Itt nem elég sajtóközleményekkel, nyilatkozatokkal harcolni, személyes közreműködés nélkül pedig nem megy! Ha tenni akar a város közbiztonságáért, akkor szeretettel várjuk a Polgárőrség kötelékében!"
 
A köztisztaság kapcsán így fogalmaz: "A közbiztonság mellett sajnos a köztisztaság kérdése is okoz időnként problémát, ezt el kell ismerni, gondolok itt képviselő úr korábbi észrevételére – mondja dr. Madzin Tibor – aztán képviselő úr következő közleménye helyett például, a szemétszedési akció során, majd kéretik inkább lehajolni és felvenni a szemetet! Egy kesztyű és egy zsák mindig lesz kéznél, ezt megígérhetem…"

Az ongaiak másképp látják - Hegedűs Edgár viszontválasza (a polgármester közel egy hetes hallgatását követő sajtóközleményére)

A portálunkhoz eljuttatott közleményben a jobbikos önkormányzati képviselő elszomorítónak nevezte, hogy egy tapasztalt, rég hivatalban lévő polgármester a sajtómegjelenést – érdemi válasz hiányában - igyekszik firtatni, mintha az nem képezné az önkormányzati munka szerves részét, többek között a lakossággal való kapcsolattartás érdekében.
 
Elképzelhető, hogyha Madzin Tibor több időt szánna a településen élőkkel folytatott párbeszédre, akkor talán a kamerarendszerrel kapcsolatos víziók sem képeznék a hivatalos kommunikációjának a részét - utalt ezzel Hegedűs Edgár a polgármester azon állítására, mely szerint az elkövetők a kamerarendszernek köszönhetően minden esetben felderítésre kerülnek. Ezzel szemben a szomorú valóság az, hogy Onga veszélyeztetettebb részein élők elmondásai alapján gyakran előfordul, hogy egy-egy észlelt betörés kapcsán már nem is értesítik a hatóságot, mert az előző bejelentéseik után sem derült fény az elkövetők kilétére - húzta alá nemzeti párt politikusa.
A lakosok elmondása és az Ön kinyilatkoztatása közt óriási eltérés mutatkozik. Ön szerint, mi lehet ennek az oka? - érdeklődött Hegedűs a polgármesternél.

Hitelességi kérdés

Az ellenzéki képviselő kitért arra is, hogy a véleménye szerint, Madzin Tibor szemétüggyel kapcsolatos megnyilvánulása sem hiteles. Mint fogalmazott, a település vezetése az elmúlt évek során szemet hunyt az illegális szemétlerakás problémája és veszélyei felett; egyben emlékeztetnék, hogy a városunkban például a nemrég megvalósult „tisztasági bejáráson”  én részt vettem, ám a polgármester nem, pedig erre tudomásom szerint ő is meghívást kapott, de mégsem jelent meg az eseményen - fűzte hozzá.
 
A Jobbik, ahogy eddig is, úgy ezután is – ha szükséges – felfogja hívni erre a problémára a figyelmet, és mindent meg tesz annak az érdekében, hogy az elkövetők felelősségre vonása mellett, az illegális szeméthalmok felszámolásra kerüljenek - szögezte le Hegedűs Edgár.