Erre felkészült az egészségügy? Másodfokú hőségriadót rendeltek el az országban ma délutántól

Erre felkészült az egészségügy? Másodfokú hőségriadót rendeltek el az országban ma délutántól

Az időseknél a tartósan magas hőmérséklet szív- és érrendszeri panaszokat okozhat.

Az országos tisztifőorvos az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése alapján, a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ szakmai ajánlását figyelembe véve hétfő délután kettőtől csütörtökig másodfokú hőségriasztást rendel el az ország egész területére, írja az MTI.

A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ és a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság felhívja a lakosság figyelmét, hogy a tartósan magas hőmérséklet károsan befolyásolja egészségi állapotunkat; kiemelten veszélyes az elhúzódó hőség az idősekre, a gyermekekre és a fizikai munkát végzőkre.

Az idősek körében a tartósan magas hőmérséklet szív- és érrendszeri panaszokat okozhat, ezek észlelésekor haladéktalanul orvoshoz kell fordulni, továbbá érzékenyen reagálhatnak a gyógyszereket szedő betegek is, jelezték.

A kánikula idején, kiemelten 11-17 óra között, tartózkodjunk hűvös helyen, kerüljük a szervezetünket terhelő fizikai munkát; zuhanyozzunk naponta többször langyos vízzel! Ne hagyjunk gyermeket, háziállatot tűző napon álló gépjárműben, mivel az akár pár perc alatt is 50-60 °C-ra melegedhet fel. Ha bárki napon álló autóban gyermeket vagy háziállatot lát, azonnal hívja a 112-es segélyhívószámot – figyelmeztettek.

Továbbá jelezték, hogy a hőségben eső után egy órával már olyan száraz a növényzet, hogy egyetlen szikrától, vagy bármilyen hőforrástól meggyulladhat. Idén már 4846 tűz volt a szabadban, az esetek során 14 ember megsérült. Ezért azt kérik, hogy a szabadtéri tüzek megelőzése érdekében erdőben csak a kijelölt tűzrakóhelyen gyújtsunk tüzet, természetesen csak akkor, ha az adott vármegyében nincs tűzgyújtási tilalom.

A kerti zöldhulladékot ne égessük el! Ha grillezünk, vagy bográcsozunk, a tüzet egyetlen percre se hagyjuk felügyelet nélkül – fogalmaznak a közleményben.

Végül leszögezték: a strandolók is vonuljanak árnyékba a kritikus időszakban, és használjanak magas faktorszámú napvédőkrémet, felhevült testtel pedig semmiképp se ugorjanak vízbe. A munkába, bevásárlásra indulók vigyenek magukkal elegendő folyadékot, hívták fel a figyelmet, és ne feledkezzenek meg a napvédő krémek használatáról, és a sapka, kalap viseléséről sem.

(Címlapkép: Járókelők hűsítik magukat egy szökőkútnál a budapesti Szabadság téren 2023. július 10-én. Ezen a napon 0 órakor másodfokú hőségriasztás lépett életbe, az egész ország területére érvényes figyelmeztetés 12-én éjfélig lesz érvényben. MTI/Mónus Márton)