Ön és a KOMA képviselőt buktathat – Dunakeszin magyarázkodnak

Ön és a KOMA képviselőt buktathat, ha esetleg talál valakit, írjon az alfahir.hu számára is....

A  dunakeszi hírhatár tesztelte a KOMA tudását, kiderült, abban nem szerepel: Csoma Attila, dr. Kováts Sebestyén, Erdész Zoltán alpolgármester a Fidesz, Ábri Ferenc az MSZP részéről, valamint Hircz Tamás független városatya.
 
Ábri Ferenc Dunakeszi pénzügyi és jogi bizottságának elnöke ezzel szemben rajta van az állami adóhatóságnál nyilvántartott, 180 napon keresztül folyamatosan fennálló, 10 millió forintot meghaladó adótartozással rendelkező magánszemélyek és egyéni vállalkozók listáján. Az MSZP Népi Platformjának elnökségi tagja kompenzációs listáról került a dunakeszi önkormányzat képviselő-testületébe.
 
Csoma Attilát, állítása szerint megtréfálta a KOMA:  
„A következő indokot tudom adni arra, hogy nevem a január 10-ai frissüléssel szerepel jelenleg a Köztartozásmentes Adatbázisban. Amikor a köztartozás-mentességet kértem a NAV-tól először egy ún. nullás igazolást kértem ki. Nem volt arról tudomásom, hogy ez a kérelem illetékköteles. Hetekkel később levelet kaptam a NAV-tól, hogy – legnagyobb meglepetésemre - 3.000 Ft köztartozásom van. Elmentem a NAV váci kirendeltségébe, ahol tájékoztattak, hogy a nullás igazolás 3.000 forintjával tartozom. Ezt a tartozást január 12-én ott helyben intéztem. Mivel azonban az adatbázis minden hónap 10-én frissül a köztartozásmentes adatbázisba csak február 10-én kerülhet be a nevem. Így furcsa módon épp a köztartozásmentes eljárás miatti félreértés miatt nem kerülhettem fel az adatbázisba.”
- magyarázkodott a képviselő a Dunakeszi Hírhatárnak.
 
Dr. Kováts Sebestyén úgy nyilatkozott, könyvelője és az adóhatóság nem ugyanúgy vélekedett egy, a képviselő adóbevallásában szereplő 21 000 forintos tétellel kapcsolatban, ezért nem került be az adatbázisba, de a tartozást időközben rendezte. A képviselő esetleg lemondásáról később dönt.
 
Kinek köztartása van, méltatlan képviselőnek, de a mandátum megszűnéséről a képviselő-testület határozata szükséges, miután erről az érintetteket a NAV írásban tájékoztatja.
 
Az index.hu összefoglalója szerint a képviselői mandátum megszűnéséről szóló határozat a törvény szerint azzal szemben hozható meg, akinek az állammal, önkormányzattal szemben − a lehetséges jogorvoslati eljárások kimerítését követően − köztartozása áll fenn, és azt az erről szóló értesítés kézhezvételétől számított hatvan napon belül - részletfizetés vagy fizetési halasztás esetén az ezt engedélyező határozat rendelkezéseinek megfelelően - nem rendezi.
 
2010-ben Varga György - tíz szavazattal - előzte be a fideszes jelöltet, de 2009 óta adótartozása volt, ezért a testület 2011. elején megszüntette megbízatását. Varga befizette a tartozást egyösszegben kilenc nappal később, de eközben a határozat megszületett, időközi választást kellett kiírni, amit Mészáros  Lőrinc (Fidesz) nyert.
 
Az index.hu újabb köztartozó városatyákat talált: Dékány Andrást, Őrbottyánban, dr. Palágyi János fideszes, Csehi Zoltán és Gyuris György független képviselőket, Akasztón. Tolonics Gyula fideszes képviselőt, Szentendrén.
 
Ön és a KOMA képviselőt buktathat, ha esetleg talál valakit, írjon az alfahir.hu számára is....
 
Az Index.hu szerint egy idő után a linkelt oldal elérhetetlenné vált. Jelen pillanatban több olyan név nem található a segítségével, akit korábban meg lehetett találni. A rendszer időközben újra fut nálunk is, de a NAV szóívője az alfahir.hu kérdésre elmondta mások is jeleztek nehézséget, de egyelőre „náluk” - mármint a NAV részéről - nem észleltek hibát.