És tényleg hazamennek a menekültek

Ha más haszna nem is lesz a török offenzívának, már megérte. Igaz, eddig nem sokan döntöttek a hazatérés mellett.

Az érintettek Törökország szíriai beavatkozásának eredményeire reagálva visszatelepülési kérelmet nyújtottak be a tartományi kormányzósághoz.

A szükséges engedélyek beszerzését követően a menekültek bőröndjeikkel a karkamisi határátkelőhelyhez mentek, ahol egy biztonsági ellenőrzés után léphettek ismét szíriai földre.

Husszein Rustem szíriai állampolgár, aki egy éve hagyta el Szíriát, az Anadolunak úgy nyilatkozott, hogy korábbi lakhelyüket megtisztították a terroristáktól, ezért hazatérnek.

"Apám, anyám, az egész család ar-Rajban él. Itt egymagam voltam. Hiányoznak és azt mondják, már ott sincsenek harcok"

- fejtette ki a férfi a hírügynökségnek.

A gaziantepi bevándorlási hivatal igazgatója, Oktay Bahceci arra számít, hogy a következő napokban még több szíriai menekült jelzi a hazatérés iránti igényét.

A tartomány kormányzóhelyettese, Nursal Cakiroglu arról számolt be, hogy Dzserablúszban rövid időn belül újra lesz áram- és vízszolgáltatás, illetve létesítenek ott egy hadikórházat is.

Elmondta:

a legsürgősebb feladat a humanitárius segélycsomagok, továbbá az építkezésekhez, a felújításokhoz, a karbantartási munkálatokhoz szükséges anyagok és eszközök biztosítása.

Recep Tayyip Erdogan török elnök hétfőn azt javasolta a G20 csoport kínai csúcsértekezletén, hogy hozzanak létre egy biztonsági zónát Észak-Szíriában, ahol nem lennének harcok, s ami ezzel segítene a szíriai menekültáradat megállításában.