Parádé Észak-Koreában – Ez lehet Kim év eleji ígérete, miszerint új stratégiai fegyverről fogja lerántani a leplet még idén?

Parádé Észak-Koreában – Ez lehet Kim év eleji ígérete, miszerint új stratégiai fegyverről fogja lerántani a leplet még idén?

A Guardian arról számolt be, egyre erősebb a gyanú, hogy Észak-Korea a hétvégén bemutatja új fegyverarzenálját egy hatalmas katonai parádé keretein belül az uralkodó Munkáspárt megalapításának 75. évfordulója alkalmából rendezett ünnepségen, írja a 24.hu. 

A műholdfelvételekből arra lehet következtetni, több ezer katona vesz majd részt az eseményen, ami minden eddiginél nagyobb volumenű lehet.

A megfigyelő szervezetek szerint ez akár egy jele lehet, hogy a rezsim újabb eredményeket ért el a rakétafejlesztésben, vagy hogy nukleáris kapacitásukat növelni tudták.

A hadsereget tankokkal és felfegyverzett gépekkel követik majd, s az sem elképzelhetetlen, hogy Kim Dzsongun erős üzenetet küld majd Washingtonnak: hiszen

bemutatja új, nagy hatótávolságú rakétáját, amivel képes Észak-Koreából az amerikai szárazföldet is megtámadni.

A szakértők szerint azonban Kim Dzsongun valószínűleg nem lép át egy bizonyos határt, s nyitva hagyja az atommentesítés kérdését, hiszen az országot így is megannyi szankcióval sújtják.

Harry Kazianis koreai szakértő a lapnak elmondta, a szombati parádé lehetőséget teremt Kimnek arra, hogy bemutassa a világ egyik legerősebb fegyverét, ami egykoron a nagyhatalmak kiváltsága volt, ezzel pedig ismételten közéjük sorolná a nemzetét.

Hozzátette azt is, a parádéra valószínűleg a Trump adminisztráció nem igazán fog reagálni, mert korábban már nyilvánvalóvá tették: csak a nukleáris és rakétatesztek aggasztják őket, a nyilvános bemutatók kevésbé.

Donald Trump és Kim Dzsongun között 2019-ben szakadtak meg a tárgyalások, miután a vietnami csúcstalálkozón nem sikerült egyezségre jutniuk.

Kim év elején azt ígérte, új stratégiai fegyverről fogja lerántani a leplet még idén, az elemzők szerint erre a parádé remek alkalmat nyújt.