Észak-Korea megint fenyegetőzik

A kommunista állam figyelmeztetés nélkül tüzet fog nyitni Dél-Korea hadihajóira, mert megsértették a két ország közötti elválasztó vonalat.

A tengeri határként szolgáló elválasztó vonalat nem sokkal a koreai háború (1950-53) vége előtt határozta meg az ENSZ-csapatok parancsnoksága. Phenjan ezt hivatalosan sosem ismerte el, és azt követeli, hogy déli irányba "mozdítsák el".

Az észak-koreai hadsereg most azt állította, hogy Dél-Korea őrhajói május első hetében "kínai halászhajók elfogásának ürügyén" behatoltak az észak-koreai felségvizekre.

A "Rendkívüli és sürgős figyelmeztetés" címmel kiadott közleményben Phenjan kilátásba helyezte, hogy ezentúl minden dél-koreai hadihajóra, amely vélhetően behatolt az észak-koreai felségvizekre, előzetes figyelmeztetés nélkül csapást mér. A KCNA állami hírügynökség által kiadott dokumentum szerint, amennyiben Dél-Korea viszonozná ezt a csapás, akkor a hadsereg további dél-koreai hajókra mérne "megtorló csapást".

A Sárga-tengernek ennek a térségében 1999-ben, 2002-ben és 2009-ben véres összetűzések voltak a két ország őrhajói között. Öt évvel ezelőtt, 2010 márciusában, Észak-Korea egy torpedóval ebben a régióban süllyesztett el egy dél-koreai hadihajót. Negyvenhat tengerész halt meg a támadásban.