Észak-Koreával és Kínával közös haditengerészeti gyakorlatot javasolt Szergej Sojgu

Észak-Koreával és Kínával közös haditengerészeti gyakorlatot javasolt Szergej Sojgu

Hírszerzési információk szerint az orosz védelmi miniszter és Kim Dzsong Un magánbeszélgetésén széles körű katonai együttműködésről állapodott meg.

Észak-Koreával és Kínával közös haditengerészeti gyakorlat megtartását javasolta Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter Kim Dzsong Un észak-koreai diktátornak júliusi tárgyalásuk alkalmával - közölte a dél-koreai hírszerzés hétfőn.

A dél-koreai Nemzeti Hírszerző Szolgálat közleménye szerint Sojgu és Kim magánbeszélgetésén széles körű katonai együttműködésről állapodott meg.

Oroszország és Észak-Korea a közelmúltban egyre szorosabb katonai kapcsolatot ápol egymással, de Phenjan tagadja, hogy bármilyen "fegyverüzletben" lenne érdekelt a moszkvai vezetéssel.

Az Egyesült Államok nemrégiben szankciókat vezetett be három olyan szervezet ellen, melyeket azzal vádoltak meg hogy Észak-Korea és Oroszország közötti fegyverügyletekkel állnak kapcsolatban.

A Fehér Ház nemzetbiztonsági szóvivője, John Kirby a múlt hónapban egy sajtótájékoztatón elmondta, hogy

Sojgu észak-koreai látogatása során megpróbált tüzérségi lőszert beszerezni Oroszországnak.

Az elszigetelt Észak-Korea 2006 óta hat kísérleti atomrobbantást hajtott végre és az elmúlt években különböző rakétákat is tesztelt, de ritkán tart közös hadgyakorlatokat.

Mint arról beszámoltunk, Észak-Korea szimulált "taktikai atomtámadási" hadgyakorlatot tartott szombaton, amely során két, nagy hatótávolságú cirkáló rakétát is kilőttek - közölte a KCNA észak-koreai állami hírügynökség vasárnap.

(Címlapkép: MTI/EPA/KCNA)