Szokatlan szimuláció: Észak-Korea "taktikai atomtámadási" hadgyakorlatot tartott

Szokatlan szimuláció: Észak-Korea "taktikai atomtámadási" hadgyakorlatot tartott

A kommunista ország manővere elvileg védekező jellegű volt.

Észak-Korea szimulált "taktikai atomtámadási" hadgyakorlatot tartott szombaton, amely során két, nagy hatótávolságú cirkáló rakétát is kilőttek - közölte a KCNA észak-koreai állami hírügynökség vasárnap.

Az MTI azt írja, a közlemény szerint a gyakorlatra helyi idő szerint szombat hajnalban került sor abból a célból, hogy "figyelmeztessék ellenségeiket": Észak-Korea készen áll egy nukleáris háborúra, miközben Phenjan katonai elrettentő erejének megerősítésén dolgozik Washingtonnal és Szöullal szemben.

A két, nem valódi nukleáris robbanófejjel ellátott cirkáló rakétát a Kína és a Koreai-félsziget között fekvő Sárga-tenger felé lőtték ki;

a rakéták mintegy 1500 kilométert tettek meg az előre rögzített 150 méteres magasságban

- fogalmazott a phenjani hírügynökség, megerősítve az előző napi dél-koreai jelentéseket.

Egy másik KCNA-közlemény arról számolt be, hogy Kim Dzsongun észak-koreai vezető látogatást tett az északi Pukdzsung gépgyártó komplexumban, amely tengeri hajómotorokat és lőszert gyárt az észak-koreai haditengerészet számára.

A szombati kilövésekre két nappal azután került sor, hogy az amerikai és dél-koreai hadsereg befejezte 11 napos, a többi között B-1B bombázókkal végrehajtott, "Uldzsi Szabadság Pajzsa" (UFS) elnevezésű közös hadgyakorlatát, amit Észak-Korea az invázió próbájának tekint.

A kommunista ország gyakorlata Washingtoni és szöuli tisztviselők szerint védekező jellegű volt.

Ismeretes, a távol-keleti diktátor pár hete az észak-koreai rakétagyártás drasztikus növelését sürgette. Elképzelése szerint azért érzi szükségét, hogy fokozza a rakéták tömegtermelését, mert országának "megsemmisítő katonai erőre" van szüksége, hogy kész legyen "bármely pillanatban a háborúra" és Észak-Korea ellenségeinek "elpusztítására".

(Címlapkép: Kombókép a két ballisztikus rakéta kilövéséről augusztus 30-án. MTI/EPA/KCNA)