Észak-Macedónia azokat a tankjait adományozta Ukrajnának, amiket az oroszoktól kaptak korábban

Észak-Macedónia azokat a tankjait adományozta Ukrajnának, amiket az oroszoktól kaptak korábban

Észak-Macedónia T-72-es, szovjet gyártmányú harckocsikat ajándékozott Ukrajnának, hogy ezzel segítse az országot az Oroszország elleni harcban - tájékoztatott a szkopjei védelmi minisztérium pénteken.

A Vesti.mk szerint a tárca közölte, hogy a tankokat amúgy is leselejtezték volna, az ország ugyanis a hadsereg korszerűsítésére törekszik NATO-tagként.

A minisztérium azt azonban nem ismertette, hogy hány harckocsiról van szó. A hivatalos adatok szerint a hadseregnek 31 ilyen harci járműve van. 

A most az ukránoknak szánt harckocsikat még 2000-ben adományozta Szkopjénak Oroszország.

Ezzel egy időben Sztevo Pendarovszki észak-macedón köztársasági elnök azt közölte, hogy Oroszország észak-macedón pártok finanszírozásával bele akar avatkozni az ország belügyeibe.

"Minden állami szolgálat tudja, hogy Oroszország beavatkozik a belügyeinkbe. (...) A szomszédos országokból orosz ügynökök, az orosz ügynökségeknek dolgozók jönnek ide. Nem mondhatom meg nyilvánosan, hogy pontosan honnan, mert ezek titkos információk" 

- közölte az MTI beszámolója szerint az államfő.

Az orosz-ukrán háború kitörése óta Észak-Macedónia tíznél több orosz diplomatát utasított ki azzal az indoklással, hogy a diplomáciai kapcsolatokról szóló bécsi egyezménnyel össze nem egyeztethető tevékenységet folytattak.