A gyermekosztály után a szülészetet is megszűnés fenyegeti Esztergomban

Orvoshiány miatt zárhat be az osztály.

Az RTL értesülése szerint az amúgy is létszámhiánnyal küzdő szülészeten felmondott egy orvos és a vezető főorvos is, aki helyére még nem találtak embert. Amennyiben hamarosan nem tölti be valaki a pozíciót, bezárhatják az osztályt.

A kórház honlapján is szerepel, hogy sürgősen főorvost keresnek, de a főigazgató arról nyilatkozott a csatornának, hogy zavartalan az ellátás és két szakorvos dolgozik teljes állásban a szülészeti osztályon.

Bezárás fenyegeti a szülészetet

Az RTL Híradó úgy tudja, bezárás fenyegeti az esztergomi kórház szülészeti osztályát, ha sürgősen nem találnak orvost. Információink szerint az amúgy is létszámhiánnyal küzdő osztályon egy másik orvos mellett a vezető főorvos is felmondott, és ha nem találnak helyette valakit, bezárhatják az osztályt.

A Rezidensek és Szakorvosok Szakszervezete szerint az orvoshiány egyre nagyobb probléma országszerte. Dr. Dénes Tamás, a szakszervezet elnöke elmondta, hogy az elvándorlás csökken, viszont az orvoshiány paradox módon növekszik. Több osztályon úgy oldják meg az orvoshiányt, hogy más szakképzettségű orvost vesznek fel, így legalább számokban teljesíteni tudják a szükséges létszámot.

Esztergomban egyébként már jó pár éve bezárt a gyermekosztály is, aminek következtében a kórházi ápolást igénylő betegségeknél a gyermekeket Tatabányára, Budapestre, Székesfehérvárra, Balassagyarmatra vagy éppen Kistarcsára kell elvinni.

Nunkovics Tibor, a Jobbik helyi országgyűlési képviselője szerint mindez megelőzhető lett volna, ha megszavazzák azt a 2018-as költségvetéshez benyújtott módosító indítványát, amiben 10 milliárd forint értékű rendkívüli támogatást juttatott volna az esztergomi kórháznak. Ebből hosszútávon biztosítani lehetett volna a kórház minden osztályának működését, új eszközöket lehetett volna beszerezni, de akár a gyermekosztályt is újra lehetett volna indítani.

Nunkovics szerint azonban a Fideszt csak a lopás érdekli, ezért nem jut pénz az egészségügyre sem.