Észtország, Lettország és Litvánia megtiltotta, hogy orosz rendszámú járművek átlépjék a határt

Észtország, Lettország és Litvánia megtiltotta, hogy orosz rendszámú járművek átlépjék a határt

Szerda 10 órától megtiltották az orosz rendszámú gépjárművek magán- és kereskedelmi célú belépését az Európai Unió és a NATO területére

Az Európai Bizottság szeptember 8-i iránymutatására hivatkozva a balti országok helyi idő szerint szerda 10 órától megtiltották az orosz rendszámú gépjárművek magán- és kereskedelmi célú belépését az Európai Unió és a NATO területére - áll a belügyminisztériumi közleményben.

Az MTI azt írja:

Az új előírások szerint a határra érkező orosz rendszámú járműveknek vissza kell fordulniuk, máskülönben elkobozhatják őket.

A korlátozás minden orosz rendszámú járműre vonatkozik. Csak a kalinyingrádi exklávéba tartó és onnan érkező tranzitforgalom, illetve a diplomáciai és konzuli képviseletek járművei jelentenek kivételt.

A balti államok az ukrajnai háború 2022. februári kirobbanása óta számos szigorú intézkedést vezettek be Oroszországgal szemben. Margus Tsahkna észt külügyminiszter szerint az Oroszországgal szembeni szigorú szankciók sokkal hatásosabbak, ha több ország közösen hajtja végre őket. "Nem hagyhatjuk, hogy egy agresszor állam állampolgárai élvezhessék a szabadság és a demokrácia előnyeit, miközben Oroszország folytatja népirtást Ukrajnában" - tette hozzá a külügyminiszter.

(Címlapkép: Az orosz háborúpárti szimbólumnak számító Z betű látható egy személygépkocsi szélvédőjén a dél-ukrajnai Mariupolban 2022. december 7-én. MTI/EPA/Szergej Ilnyickij)