Orbán csak a kedvenc témáit ismételgeti az EU-csúcson: bevándorlás, határőrizet

Manfred Weber szerint az EU-s vezetőknek is foglalkozniuk kell a magyar jogállamisággal. 

Orbán Viktor a sajtónak nyilatkozva kormánya kedvenc témájáról a migrációról és a határvédelemről beszélt. Elmondta: Magyarország ragaszkodik azon jogához, hogy az ő feladata megvédeni határait.

Arra a kérdésre, hogy miért kifogásolja a Frontex európai határ- és partvédelmi ügynökség megerősítéséről szóló javaslatokat, miközben mindig is az EU külső határainak védelmét szorgalmazta, a magyar kormányfő azt válaszolta:

„Örülünk, hogy most már arra a kérdésre koncentrálunk, hogy miként védjük meg a határokat, ez jó”.

Kitérve a kérdés elől azonban hozzátette: nincs szükség arra, hogy határvédelmi jogköröket vonjanak el Magyarországtól,

„mert képesek vagyunk megvédeni a határainkat. Ragaszkodunk ahhoz a jogunkhoz, hogy ez a mi feladatunk”.

A Frontex megerősítéséről szóló javaslattal kapcsolatban felvetette: megvédett-e az ügynökség bárhol is határokat valaha? "Mi, magyarok igen" - emelte ki, noha nem egyszer beszélt korábban a Frontex megerősítésének szükségességéről.

Orbán Viktort arról is kérdezték, hogy pártja, a Fidesz tagja marad-e az EPP-nek. A kormányfő erre azt válaszolta, „mi vagyunk az EPP legsikeresebb pártja”.

Orbán-mantra

Orbán Viktor a Facebook-oldalán is bejelentkezett Salzburgból, és természetesen ezen kommunikációs csatornáján is a magyar határőrizetről beszélt. „Mindent megteszünk annak érdekében, hogy Magyarország továbbra is a legjobb határvédelmi képességekkel rendelkező ország legyen az Európai Unióban” - jelentette ki, újra és újra elmondva, hogy Magyarország határait a magyaroknak kell megvédenie, nem mintha ezt bárki is megkérdőjelezné.

Ennek ellentmondani látszik, hogy Manfred Weber, az Európai Néppárt (EPP) európai parlamenti frakcióvezetője egy szerdai nyilatkozatában azt sürgette, hogy az európai uniós állam-, illetve kormányfőknek is foglalkozniuk kell a jogállamiság magyarországi helyzetével.

Az EPP legutóbbi frakcióülésén

„két órán keresztül vitatkoztunk Orbán Viktorral a jogállamiságról, és küzdöttünk az álláspontunkért, méghozzá nem először”.

- számolt be Weber szavairól a Der Spiegel című német lap hírportálja.

A Néppárt frakcióvezetője kifejtette, az állam-, illetve kormányfők viszont

„eddig nem fordítottak időt a lengyelországi, magyarországi vagy más tagállamokban előforduló jogállamisági problémákra.”

A Der Spiegelnek úgy fogalmazott:

„Ezen változtatni kell, mert Európa jövőjének alapvető kérdéseiről van szó”.

MTI Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs