Albánia vs. Albánia - testvérharc az EB-n

A mai Albánia-Svájc meccsen akár 17 albán játékos is lehet a pályán - hatan fehér keresztes mezben.

Túl nagy fociparádé aligha kerekedik Albánia és Svájc szombat délután háromkor kezdődő összecsapásából. Amiért mégis érdemes odafigyelni rá, az a Lens-ben pályára lépő két keret lesz. A sportsajtóban többen – némileg sarkítva, de közel sem alaptalanul – úgy fogalmaznak:

az albán A és B válogatott méri össze erejét.

Méghozzá úgy, hogy a legjobbak, nem a kis balkáni ország, hanem a dúsgazdag alpesi állam mezében lépnek pályára.

Ha évtizedek múlva valaki majd könyvet akar írni a Kelet-Európából nyugatra irányuló migrációról, ez a meccs kihagyhatatlan esettanulmány lesz.

A svájci keretben nem kevesebb, mint

hat albán származású focista játszik,

míg az albán nemzeti tizenegy

fele bevándorló családok gyermekeként Svájcban nőtt fel,

és ott is kezdték labdarúgó pályafutásukat. Az alpesiek keretében egyébként is többségben – 23 játékosból 14-en - vannak azok, akik idegenben születtek, vagy második generációs bevándorlók.

A mérkőzés igazi szenzációja az, hogy

két édestestvér, Xhaka Granit, és Xhaka Taulant fog egymás ellen játszani.

Ilyen nagy világversenyen még soha nem fordult elő. (A múltkori vb-n a német, illetve ghánai mezben egymásnak feszülő Jerome és Kevin Prince Boatenget szokták még példaként felhozni, ám nekik csak az apjuk közös, tehát féltestvérek.)

A szaksajtó egyébként úgy tartja: az alpesi országban élő albán focisták közül

a legjobbak a fehér keresztes mezt öltötték magukra, a gyengébbek pedig kénytelenek voltak megelégedni vér szerinti hazájuk színeivel.

A két kivétel Freddie Veseli, a 2009-ben világbajnoki aranyig menetelő legendás svájci U17 válogatott kapitánya, illetve Shkelzen Gashi, aki tavalyelőtt és tavaly is a svájci bajnokság gólkirálya volt. Most mindketten az albán sasos mezben lépnek pályára. És ez bizony komoly politikai vihart is kavarhat még a híresen békés Svájcban is. Az ország legerősebb pártja, a 2015-ös választásokat is megnyerő bevándorlásellenes Néppárt ugyanis igen gyakran kritizálja a mintegy negyedmilliós albán migráns közösséget. Most pedig

két olyan focista játszik majd a svájci válogatott ellen, akik egész eddigi karrierjüket Svájcban érték el.

A mai furcsa meccs egyébként nem csak a kontinens keleti és nyugati felének meglehetősen féloldalas viszonyára mutat rá, de a Balkán kaotikus és máig megoldatlan nemzetiségi viszonyaira is. A svájci válogatott albán származású játékosainak ugyanis

csak a fele származik Albániából

– pont úgy, ahogyan az albánoknak is alig 50%-a él az anyaországban (és ez is csak akkor igaz, ha a kivándorlást nem számoljuk bele).

Xherdan Shaqiri, Granit Xhaka, Valon Behrami a svájci mellett rendelkezik albán útlevéllel is, ám Admir Mehmedi, Blerim Džemaili macedóniai, Shani Tarashaj pedig koszovói albán szülők gyermekei.