Legalább 50 ezer migráns unión belüli szétosztását sürgeti az EP

Az áttelepítésre jogosult bevándorlók körét is bővítenék.

A strasbourgi plenáris ülésen a képviselők elutasították az Európai Bizottság (EB) azon javaslatát, mely szerint a Görögországból és Olaszországból áthelyezendő menekültek csoportjából le kellene vonni 54 ezer helyet, és ezt a számot inkább az Európai Unió és Törökország közötti migrációs paktum értelmében áttelepítendő szíriai bevándorlókkal kellene feltölteni.

A képviselők szerint az

"Európán belüli elosztási rendszert nem szabad egy unión kívüli tagországot érintő letelepítési programmal összekeverni".

"A letelepítés nem mehet az áthelyezés rovására"

- írták a Ska Keller zöldpárti politikus által jegyzett jelentésben, melyben kiemelik, továbbra is nagy szükség van a déli államokból való vészhelyzeti áttelepítésre.

A jelentéstevők sérelmezték, hogy a tagállamok egyszerűen nem tesznek eleget a vállalásaiknak, egyes országok még egyetlen menekültet sem fogadtak be.

Az uniós belügyminiszterek tavaly 160 ezer migráns elosztásáról egyeztek meg, eddig mindössze nagyjából ötezer embert helyeztek át Olaszországból és Görögországból.

Az Európai Parlament ennek kapcsán azt sürgette, hogy az év végéig legalább a vállalások egyharmadát, azaz kicsivel több mint 50 ezer áttelepítést teljesítsenek a tagállamok.

[fb_pages_codes:immigration]

Az állásfoglalásban a képviselők azt is kérik, hogy a szíriaiak mellett az afgán, az iraki és az eritreai menekültek is jogosultak legyenek az EU-n belüli áthelyezési programban való részvételre.