Európa Tanács: Magyarország már megint intoleráns, homofób és rasszista

Az Európa Tanács megint minden magyart megsértett, ugyanakkor ez jól jellemzi a Fidesz külpolitikájának tekintélyét is.

A magyarországi menekültbefogadó állomásokon nagyon rosszak a körülmények, durva a bánásmód, nincs elég mód jogi segítség vagy civil társadalmi támogatás igénybe vételére - állapítja meg nem-kormányzati szervezetektől kapott tájékoztatás alapján a strasbourgi székhelyű Európa Tanács rasszizmus és intolerancia elleni szakértői bizottsága, az ECRI által frissen közzétett jelentés - írta az MTI.
 
A dokumentum emlékeztet arra, hogy 2013 januárjában kedvezően változott a menekültügyi törvény, és a menekültekkel szemben addig főszabály szerint alkalmazott őrizetbe vételre már csak kivételes jelleggel került sor. Ez növelte a menekültek beáramlását: a 2012-es 2157 fővel szemben 2013-ban már 18900-an adtak be menedékkérelmet Magyarországon.
A fogadó létesítmények túlzsúfoltak lettek, a higiénia és a biztonság gyors romlásnak indult - olvasható a jelentésben.
Ez a megfigyelés már csak azért is érdekes, mert a menekültek – legalábbis a hivatalos verzió szerint – maximum egy napot töltenek hazánkban, ezek szerint mégis itt maradnak?!
 
Az ECRI olyan tájékoztatást kapott, hogy a menedékkérők mintegy 22 százalékát fosztják meg személyi szabadságától, arról viszont nem szóltak, hogy kitől kapták ezt az információt. Az Európa Tanács szakértői nagyon aggasztónak találják, hogy a zárt menekültbefogadó állomásokra gyermekekkel érkező családok is kerülnek. Beszámolók szerint - olvasható a jelentésben - önkényességre utal annak eldöntési módja, hogy ki kerülhet a nyitott befogadó központba és kit helyeznek el a zárt részlegen. (Ja, doktor Mengele válogat a peronon).
Ez utóbbi helyeken nem ritka a fizikai(!), illetve verbális bántalmazás - írja az ECRI.
A dokumentum kitér arra, hogy néhány létesítményben éhségsztrájkra és tiltakozó megmozdulásra is sor került. Az Európai Bizottság 2013 októberében kötelezettségszegési eljárást kezdeményezett Magyarországgal szemben, és azóta folyik a vita a magyar hatóságokkal - áll az ECRI-jelentésben. Az ET szakértői csoportja azt indítványozza Magyarországnak, hogy csak végső esetben alkalmazza a menekültek őrizetben tartását, és lehetőleg nyitott befogadó állomásokon helyezze el az érkezetteket, különösképpen a családokat.
 
Vagy egyenesen az európai szakértők villájának a kertjében állomásoztassa őket, az is nyílt terület. De, ha nem akarunk demagógok lenni, a Jászai tér, illetve a Nyugati pályaudvar az most milyen menekülttábornak számít?

Na, egy kis belpolitikai kitérő, és biztos nem megrendelésből...

Az ECRI országjelentése nem csupán a menekültügyről szól, hanem kitér egyéb jelenségekre is.
 
Megállapítja, hogy egy(!) radikális jobboldali párt nyíltan fellép romaellenes, homofób és idegenellenes gyűlöletbeszéddel. A gyűlöletbeszéd azonban - teszi hozzá - nem korlátozódik a szélsőséges pártokra és csoportokra, hanem máshol is előfordul a politikai spektrumon belül, és néhány alkalommal a hatóságok adósak maradtak azzal, hogy megszólaljanak az ilyen gyűlöletbeszéddel szemben.
 
(Azaz, bűnös ez az egész nép, még a ballibek is).
 
Ennek eredményeként a romákra, zsidókra, melegekre és menedékkérőkre tett becsmérlő kijelentések "közhellyé váltak a közbeszédben". A média egy része nyíltan rasszista tartalmakat terjeszt az ECRI szerint, főleg a Holokauszt évében. Ja, nem!
 
A jelentés a cigányellenes rasszista erőszakot az egyik legsúlyosabb magyarországi problémának nevezi. Felidézi, hogy félkatonai csoportok szerveztek felvonulásokat és törvénytelen őrjáratokat a roma közösség megfélemlítése érdekében.
A Budapest Pride neonáci csoportok homofób támadásainak célpontja lett (még meg sem tartották, egyébként mutassanak már egy olyan országot, ahol békésen tűrik a provokációt).  
Az utóbbi időben migránsok, menedékkérők lettek rasszista erőszak elszenvedői - írja az ECRI.
 
A dokumentum összeállítói szerint a romák társadalmi befogadását célzó stratégia eddig kevés eredményt ért el. Ez igaz, de sokkal inkább a korrupt cigány-vezetők miatt (vö.: Farkas Flórián), mint az „egy radikális jobboldali párt miatt”.
 
Végül kitérnek arra is, hogy a jelenlegi rendszer nem képes kiküszöbölni a szegregációt az oktatásban – ezt már csak tudják, hiszen az ő gyerekeik is valószínűleg olyan iskolába járnak, ahol túlkoros cigánygyerekek verik a tanárokat.
 
Az igazságtartalma ennek a jelentésnek gyakorlatilag nulla, arról viszont igazán jó képet fest, hogy mennyit is ér a Fidesz szabadságharca, mekkora tekintélye van az Európai Unióban Orbán Viktornak. Itt a példa arra, hogy a fideszes kettősbeszéd, a csak a saját szavazóközönségnek szóló külpolitikai üzenetek ennyit érnek. A töketlen, erélytelen, szakmaiatlan futsallos-vezetésű diplomáciánk ténykedése így üt vissza minden magyar állampolgárra.