Az EU közel 3 milliárd euró előfinanszírozást folyósít a helyreállítási alapból három uniós tagállamnak - mi nem vagyunk közte

Az EU közel 3 milliárd euró előfinanszírozást folyósít a helyreállítási alapból három uniós tagállamnak - mi nem vagyunk közte

Az Európai Bizottság kedden bejelentette, hogy első körben három uniós tagállamnak - Belgiumnak, Luxemburgnak, és Portugáliának -  folyósít összesen közel 3 milliárd euró előfinanszírozást a koronavírus-járvány okozta károk fedezésére szolgáló helyreállítási alapból.

Az MTI beszámolójában azt írja, az Európai Unió végrehajtó testületének illetékes szóvivője szerint

  • Belgiumnak 770 millió,
  • Luxemburgnak 12,1 millió,
  • Portugáliának pedig 2,2 milliárd euró áll immár rendelkezésére, hogy végrehajtsák a nemzeti helyreállítási terveikben felvázolt kulcsfontosságú beruházási és reformintézkedéseket.

Ez az összeg az őket megillető teljes finanszírozás 13 százaléka. A bizottság a további kifizetéseket az tervek megvalósításának alapján fogja engedélyezni.

Belgium várhatóan további 5,9 milliárd, Luxemburg 93,4 millió és Portugália pedig 13,9 millió euró vissza nem fizetendő támogatásban fog részesülni.

Az EU a 750 milliárd eurós helyreállítási alap létrehozásáról szóló rendeletben hat szakpolitikai pillérhez kapcsolódóan határozta meg a pénzek elköltését.

E területek közé tartozik a zöld és a digitális átállás, az intelligens, fenntartható és inkluzív növekedés, valamint a társadalmi és területi kohézió. Ugyancsak fontos reformterület az ipar dekarbonizálása, az épületek felújítása, a közigazgatás digitalizálása és a munkaerő átképzése.