Jellemző: az Európai Bizottság nem vizsgálja a Pegasus kémprogram használatát

Jellemző: az Európai Bizottság nem vizsgálja a Pegasus kémprogram használatát

A Pegasus nevű kémprogram Európai Unión belüli illegális alkalmazásának kivizsgálása nem tartozik az Európai Bizottság hatáskörébe, "a tagállami hatóságoktól várjuk el az ügy felderítését és ezáltal a polgárok bizalmának helyreállítását" - jelentette ki Johannes Hahn költségvetésért felelős uniós biztos az Európai Parlament szerdai strasbourgi plenáris ülésén.

"A Pegasus-szoftver uniós tagállamok általi használata magánszemélyek, többek között európai parlamenti képviselők ellen, és az alapvető jogok megsértése" című vitában a biztos elmondta: a bizottság több alkalommal elítélte a személyközi kommunikációhoz való illegális hozzáférést. A tagállamoknak kell lépéseket tenniük az állítások kivizsgálása érdekében, és a nyomozati munka során nagyon fontos, hogy az uniós bíróság tapasztalatait, korábbi ítéleteit felhasználva járjanak el.

A Pegasus kémszoftverrel figyelték meg a spanyol kormányfő és a védelmi miniszter mobilját is

A Pegasus nevű kémprogrammal figyelték meg Pedro Sánchez spanyol kormányfő és Margarita Robles védelmi miniszter mobiltelefonját - jelentette be Félix Bolanos, a miniszterelnöki hivatalt vezető miniszter madridi rendkívüli sajtótájékoztatóján hétfőn. Az MTI tudósítása szerint Bolanos elmondta, a Nemzeti Kriptológiai Központ (CCN) hétvégén elkészült két szakértői jelentése szerint 2021 májusában két alkalommal történt külső behatolás a miniszterelnök telefonjára.

Az MTI szerint Hahn hangsúlyozta: az uniós tagállamoknak felügyeletet kell gyakorolniuk saját hírszerző szervezeteik felett, biztosítaniuk kell, hogy újságírók ellen ne járjanak el, mert ezáltal a szólásszabadságot sértik meg.

"Tiszteletben kell tartani a fékek és egyensúlyok rendszerét, fontos, hogy a különböző állami szervek egymást tudják ellenőrizni, mert ilyen módszerekkel lehet kideríteni, hogy a kémprogramot illegális módon alkalmazták-e"

- tette hozzá. Mint mondta, az uniós adatvédelmi jogszabályok erősek, az elektronikus hírközlési adatvédelmi irányelv, informatikai rendszerek elleni támadásokra vonatkozó szabályok megtiltják a lehallgatásokat. Hahn elmondta, hogy az Európai Bizottság szoros figyelemmel fogja követni az EP Pegasus-ügyet vizsgáló különbizottságának a tevékenységét.