Európai Bizottság: négymillió ukrajnai menekült részesült az unió által biztosított átmeneti védelemben

Európai Bizottság: négymillió ukrajnai menekült részesült az unió által biztosított átmeneti védelemben

Az ukrajnai háború kezdete óta ez idáig mintegy 4 millió ukrajnai menekült kért és kapott átmeneti védelmi jogállást az Európai Unió tagállamaiban - közölte az Európai Bizottság szerdán az MTI szerint.

Margarítisz Szkínász, az európai életmód előmozdításáért felelős uniós biztos az átmeneti védelemről szóló irányelv bevezetésének egyéves évfordulója kapcsán tartott sajtótájékoztatóján közölte, hogy

minden nyilvántartásba vett ukrajnai menekült jogosulttá vált a munkaerőpiachoz, az oktatáshoz, az egészségügyi ellátáshoz és a szálláshoz való hozzáféréshez.

"Az átmeneti védelemről szóló irányelv alapvető eszköznek bizonyult az EU-n belüli azonnali védelem biztosításához, és a jövőben sem hiányozhat az Európai Unió eszköztárából" - fogalmazott.

Közölte, a tagállamok gyorsan létrehozták a nyilvántartásba vételre és a szükséges okmányok kiállítására vonatkozó eljárásokat.

A szeptemberben kezdődött tanév elején mintegy félmillió ukrajnai gyermeket iskoláztak be az EU-n belüli különböző oktatási rendszerekben, és Európa-szerte mintegy egymillió ukrajnai menekült tudott munkát vállalni.

Az intézkedés keretében az EU az emberkereskedelem felszámolására tervet dolgozott ki a lakóhelyüket elhagyni kényszerülő emberek határokon átnyúló tájékoztatására. Közel kétezer beteget evakuált Ukrajnából, a tagállamok többségében pedig mentális egészségi és pszichoszociális támogatást nyújtottak a háború elől menekülőknek.

Az Európai Bizottság 5,5 millió eurót ítélt oda a Nemzetközi Vöröskereszt által működtetett, a biztonságos otthonok megvalósítását támogató projektnek, és pályázati felhívást tett közzé projekttámogatásokra a magánszponzorálási programok további előmozdítása érdekében.

Margarítisz Szkínász elmondta, az Európai Unió Menekültügyi Ügynöksége (EUAA) 13 tagállamot támogat menekültügyi, befogadási tevékenységükből adódó szükségleteik kielégítésében. A EU határ- és partvédelmi ügynöksége (Frontex) mintegy 200 főt küldött az ukrajnai menekültek fogadásában leginkább érintett tagállamokba és Moldovába határigazgatásuk támogatására. Az Európai Unió hágai székhelyű rendőrségi együttműködési szervezete, az Europol személyzetet küldött a biztonsági ellenőrzések elvégzésére öt tagállamba és Moldovába. Az uniós polgári védelmi mechanizmus három új központját hozták létre a tagállamokban, ezek segítségével több mint 80 ezer tonna természetbeni támogatást juttattak el Ukrajnába - közölte az uniós biztos.

Az EU pénzügyi támogatást, összesen 13,6 milliárd euró összegű kiegészítő finanszírozást is nyújtott a menekültek szükségleteinek biztosításához - emelte ki.

Közölte továbbá, az átmeneti védelemről szóló irányelv érvényességét 2024 márciusáig már meghosszabbították. Az Európai Bizottság készen áll arra, hogy szükség esetén megtegye a további hosszabbításhoz szükséges lépéseket - tette hozzá az uniós biztos.