Veszélyhelyzeti, feltételes engedélyt kapott a Pfizer omikron variáns elleni tablettája

Veszélyhelyzeti, feltételes engedélyt kapott a Pfizer omikron variáns elleni tablettája

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) vészhelyzet esetén engedélyezte a Pfizer Covid elleni tablettájának használatát az uniós tagállamok számára. A hivatalos jóváhagyás előtt, csakis sürgősségi intézkedésként lehet elrendelni a Pfizer új gyógyszerét – írja a 24.hu az AFP hírügynökség értesülései alapján.

A Paxlovidot az omikron variáns megfékezésére fejlesztették ki.

A Pfizer közleménye szerint a tablettájuk az esetek 90 százalékában hatásosnak bizonyult, csökkentette a kórházi kezelésre szorulók számát és a halálos áldozatokét is.

A pirula egy új molekula, a PF-07321332 és a HIV vírusellenes ritonavir kombinációja, amelyet két külön tabletta formájában vesznek be.

Az eddig ismert melléhatások az ízérzékelés megváltozása, hasmenés és hányás. Várandós nők ugyanakkor nem szedhetik a gyógyszert.

A tabletta szedése a kezelés korai szakaszában javallott, a tünetek jelentkezésétől számított öt napon belül kell elkezdeni és ugyanennyi ideig kell szedni.

A végső jóváhagyáshoz szükséges kísérletek nem álltak le, az EMA szerint néhány hónapon belül megkaphatja a tabletta az engedélyt.