Európai helyzetünkről beszélt Vona Gábor Felvidéken

A Jászói Nyári Szabadegyetem hosszú múltra tekint vissza, az esemény előfutárának az ötven éve megszervezett Nyári Ifjúsági Találkozók tekinthetők, de a jelenlegi formában is már 18. alkalommal gyűltek össze a táborozók. A programot a Csemadok felvidéki közművelődési egyesület szervezi. Két éve Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes kapott meghívót (aki azonban nem vett részt a rendezvényen), tavaly Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke, idén pedig Vona Gábor és Szávay István jobbikos politikusok következtek.

A két képviselő „Jövőnk a világban, helyünk Európában – a politikus szemével” címmel tartott múlt pénteken előadást. Vona Gábor kifejtette a Jobbik álláspontját az Európát érő legkomolyabb kihívásokról és a Jobbik megoldási javaslatairól. Mint elmondta, az elképesztő mértékű bevándorlás és a gazdasági kilátástalanság egyaránt óriási problémát jelentenek, Magyarországnak pedig fel kell mérnie, hogy milyen lehetőségei vannak ebben a helyzetben.

Fotók: felvidek.ma


Szávay István szakterületéről, a nemzetpolitikáról szólt a szabadegyetem résztvevőihez. Kiemelte, hogy elkerülhetetlen a konszenzus megteremtése a külhoni magyar pártok és a kormány között, csak így lehet ugyanis évtizedekre előre meghatározni a nemzetmentő stratégiát. A kormányzat részéről azonban jelenleg erre nem látszik a nyitottság, a legtöbb esetben továbbra is csak a szövetségeseikkel hajlandók szóba állni.

„Fasisztának nevezhető” Jobbik

A jobbikosok meghívása miatt a felvidéki liberális körök „természetesen” heves tiltakozásba kezdtek. Ambrus Ferenc „közíró”, a Rozsnyói Könyvkuckó szervezője a Facebookon tett közzé felhívást, amelyben azt írta, hogy a Jobbik „fasisztának nevezhető” párt. „Rendkívül aggasztó és magyarságunkról nagyon rossz üzenetet közvetítő, bennünket lejárató tény, hogy a fönt nevezettek eszméiket hivatalosan felkért szereplőkként terjeszthetik szlovákiai magyar közművelődésinek hirdetett fórumon” – fogalmazott Ambrus. A jobbikosok előadásán természetesen semmilyen incidens nem történt, bár erről már nem számolt be a lánglelkű közíró.

Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő is jelen volt a jobbikos előadáson, és nagyon korrektnek és jelentősnek tartotta ezt a délutánt – jegyezte meg Mihályi Molnár László szervező a felvidek.ma hírportál kérdésére. Mint mondta, Vona Gábor előadása után nem csupán a szakadó esőbe forduló időben is kitartó sokaság távozott szebb jövőben reménykedő gondolatokkal, de még a nyugalmazott jászóvári apát úr, Bartal Károly Tamás is úgy nyilatkozott, hogy örül ennek a találkozásnak, mert ebből is látta, hogy a közmédiumok és a világsajtó hogyan hazudik a Jobbikról. „Köszönet ezért Vona Gábornak és Szávay Istvánnak, akik ezen a napon is igazolták, hogy pontos és hiteles ismereteik vannak a felvidéki magyarok helyzetéről, és olyan elképzeléseik vannak a jövőről, amelyek megfelelnek azoknak, akik eddig nem kis megpróbáltatások árán megőrizték magyarságukat és a jövőben sem akarnak behódolni a megszálló idegen hatalmaknak” – nyilatkozta Mihályi Molnár László.

Az egyhetes szabadegyetemet számos további színvonalas program gazdagította. Előadást tartott többek között a már említett Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő, Szakács Gábor rováskutató, Zombori Ottó csillagász és Gál Sándor író, költő, publicista is. A könnyed szórakozást Vadkerti Imre, Zsapka Attila és Sipos Dávid koncertje biztosította.

Az Új Szó című felvidéki magyar napilap a jobbikos képviselők jelenléte miatt nem adott előzetesen hírt a rendezvényről és beszámolót sem közölt az ott történtekről.

J. Sz.