Az Európai Néppárt a teljes Fidesz-frakciót kizárná

Az Európai Néppárt a teljes Fidesz-frakciót kizárná

Az Európai Néppárt egy munkacsoportot hozott létre, mely a Fidesz-frakció kizárásának jogi lehetőségét keresi - tudta meg a Politico, amely az erre vonatkozó határozatot is közzétette.

Az öt főből álló testület javaslatot készít elő, hogy a frakcióból ne csak egy személyt, hanem egy egész képviselőcsoportot is ki lehessen zárni - írja a hvg.hu. Az elképzelések között szerepel, hogy a kizáráshoz a kétharmados többség helyett legyen elegendő az egyszerű többség.

A frakció keddi ülésén választották meg az öt tagot, akik között szerepel az a Othmar Karast, aki korábban Deutsch Tamás kizárását kezdeményezte. Mellette Esther de Lange, Paulo Rangel, Jan Olbrycht és Esteban Gonzalez Pons került be a munkacsoportba, akikről szintén elmondható, hogy nem szimpatizálnak a Fidesszel.

Megszavazta a Néppárt, hivatalosan is megfosztották jogaitól Deutsch Tamást

Ma délután robbant a hír, miszerint végül is nem kizárnák a fideszes Deutsch Tamást a Néppártból botrányos kijelentései miatt, hanem arról szavaznának, hogy minden felszólalási és egyéb jogot vonjanak meg tőle a pártcsaládban. A Magyar Hang információi szerint 133 igen és 6 nem szavazat mellett el is fogadta az Európai Néppárt (EPP) frakciója azt a javaslatot Deutsch Tamás ügyében, amely valóban minden jogától megfosztaná a fideszes EP-képviselőt.

Az eljárási szabályzat módosításáról a képviselőcsoport február végéig szeretne dönteni. Az eddigi információk alapján ragaszkodnak ahhoz, hogy előbb az Európai Néppárt döntsön a felfüggesztett Fidesz sorsáról, erre ugyanis legkorábban ősszel kerülhet sor. A frakció tervei között az is felbukkant, hogy a jövőben nem jelent automatikus frakciótagságot, ha egy párt néppárti színekben szerez EP-s mandátumokat.

Miután minden jogától megfosztották, Deutsch Tamás lemondott alelnöki posztjáról az EPP-ben

Deutsch Tamás fideszes EP-képviselő lemondott minden európai parlamenti bizottsági tisztségéről és jelentéstevői megbízatásáról - írja cikkében a Népszava az Európai Néppárt (EPP) európai parlamenti csoportjának szóvivőjére hivatkozva.