Orbán kilépést és új pártcsalád alakítását helyezte kilátásba

Van feszültség a Néppárt szerdai gyűlésén. Frissítjük!

A Mérce szúrta ki, hogy a BBC brüsszeli tudósítója szerint a magyar miniszterelnök azt mondta az Európai Néppárt szerdai gyűlésén, ha az eredeti javaslat szerint, és nem a Fidesz kérésére, felfüggesztik a pártot a Néppártban, akkor kész új EP-frakciót alakítani másokkal.

Orbán saját feltételeit erőltette

Orbán Viktor állítólag azt követelte, hogy a Fidesz saját maga függeszthesse fel tagságát a saját feltételei alapján.

Aura Salla, a finn néppárti Nemzeti Koalíció elnöke korábban a Twitteren azt írta, hogy Orbán minden vádat visszautasított, és azokat fake news-nak nevezte.

A Spiegel tudósítója szerint Manfred Weber, a Néppárt frakcióvezetője és csúcsjelöltje az ülésen azzal érvelt, hogy a pártcsalád egyértelmű kritériumokat szabott: ezeket teljesítenie kell a Fidesznek, és egy szakértőkből álló bizottságnak („három bölcs”) kell a betartásukat ellenőriznie.

A Néppárt elnökének elege van, lemond, ha nincs megegyezés a Fideszről

A Spiegel tudósítója a Twitteren azt írja, hogy az Európai Néppárt elnöke a lemondásával fenyegetőzik: „már 15 napja hallgatlak titeket. Ha nem tudunk kompromisszumra jutni, lemondok” - jelentette ki Joseph Daul.

Korábban már jelezte, hogy ha nem születik döntés a Fidesz kizárásáról vagy felfüggesztéséről, átgondolja a lemondását.

Közös megyegyezéssel lesz felfüggesztés?

A Twitteren olvasható kiszivárgott tudósítások szerint változtatnának az Európai Néppárt elnökségének eredeti javaslattervezetén. Ez úgy módosulna, hogy az Európai Néppárt és a Fidesz közös megegyezéssel függesztik fel a magyar kormánypárt tagságát, amíg egy háromtagú értékelő bizottság („három bölcs”) elkészül a jelentésével.

Az Európai Néppárt elnöksége a Fidesz tagságának korlátlan ideig tartó teljes felfüggesztését javasolta. A felfüggesztéshez hozzátartozik, hogy Wolfgang Schüssel volt osztrák kancellár, Herman van Rompuy, az EU-tagországok állam-, illetve kormányfőit összefogó Európai Tanács volt elnöke és Hans-Gert Pöttering, az Európai Parlament (EP) volt elnöke alkotná a „három bölcs” tanácsát a Fidesz néppárti tagságának ügyében. Ennek a különbizottságnak az lenne a feladata, hogy folyamatosan vizsgálja, változtat-e eleget a Fidesz ahhoz, hogy jogait visszaállítsák majd.

Frissítjük!

(Fotó: Szecsődi Balázs/MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda)