Nem nyomtak gombot a fideszesek, amikor Oroszország elítéléséről volt szavazás az EP-ben

Nem nyomtak gombot a fideszesek, amikor Oroszország elítéléséről volt szavazás az EP-ben

Deutsch Tamás felszólalásában viszont szót emelt az orosz agresszió ellen.

Az Európai Parlament csütörtökön ismét egy olyan állásfoglalásról szavazott, amelyben bírálja Oroszországot Ukrajna megtámadása miatt, ám a Fidesz EP-képviselői most sem nyomtak gombot a szavazáson - szúrta ki a hvg.hu.

Ahogy arról beszámoltunk, a szavazás előtti vita során Deutsch Tamás fideszes EP-képviselő felszólalásában Magyarország nevében elítélte az orosz agressziót, és Ukrajna európai uniós tagsága mellett is kiállt, ám az Oroszországgal szembeni szankciós politikát is kritizálta.

Az EP azért fogadta el plenáris ülésén mai állásfoglalását, mert pénteken EU-Ukrajna csúcs lesz Kijevben. A nagy többséggel (489 szavazattal, 36 ellenében és 49 tartózkodás mellett) megszavazott állásfoglalásban rögzítik:

  • az EU-nak és Ukrajnának törekednie kell Ukrajna uniós csatlakozási tárgyalásainak megkezdésére,
  • az EU-nak fokoznia kell a Kijevnek nyújtott katonai, gazdasági és humanitárius támogatást, és
  • el kell fogadni a Moszkva elleni szankciók tizedik csomagját.

Az EP által sürgetett tizedik szankciós csomaggal többek közt teljes embargót vezetnének be az Oroszországból származó fosszilis tüzelőanyagokra.

Az EP-képviselők a Lukoil orosz olajvállalathoz és a Roszatom orosz állami atomenergetikai konszernhez hasonló vállalatok szankcionálását is kérték.