Uniós jogot sérthet a magyar kormány gabonaexport korlátozása

Uniós jogot sérthet a magyar kormány gabonaexport korlátozása

Az Európai Bizottság (EB) belső piaci és mezőgazdasági biztosa, Janusz Wojciechowski levélben fordult Nagy Istvánhoz, amelyben felvilágosítást kér a magyar agrárminisztertől a gabonaexport korlátozást bevezető jogszabályi rendelkezéssel kapcsolatban.

„A brüsszeli testület véleménye szerint a döntés sértheti az uniós belső piaci szabályokat és a nemzetközi kereskedelmi előírásokat”

– közölte Valdis Dombrovskis, gazdasági és pénzügyi alelnök egy szerdai sajtótájékoztatón, amelyről a Népszava számol be.

Valdis Dombrovskis szerint az EB világosan megfogalmazta aggályait, miszerint az exportkorlátozások és kereskedelmi akadályok élelmiszerhiányhoz vezetnek, különösen az erre legsérülékenyebb országokban.

A lengyel nemzetiségű mezőgazdasági biztos hozzátette, hogy szerinte a magyar intézkedés az európai uniós szabadpiacon „teljességgel elfogadhatatlan”.

A magyar kormány március elején az elszálló gabonapiaci árakra és az élelmezés biztonságának garantálására hivatkozva exportkorlátozást vezetett be a hazai gabonákra.

Magyarország betiltja a gabonakivitelt az országból

Minden gabonakivitelt még ma betilt a kormány az Ukrajna ellen indított orosz háború okozta áremelkedések miatt - tudta meg az RTL Híradó Nagy István agrárminisztertől, aki kifejtette, hogy ezzel az intézkedéssel reagál a kormány az orosz-ukrán háború miatti áremelkedésre. Azt követően tiltják meg minden gabona kivitelét, hogy a gabona ára emelkedésnek indult a tőzsdéken.