Úgy tűnik, az Európai Bizottság szeptemberig meghosszabbítja a vakcinák exporttilalmát

Úgy tűnik, az Európai Bizottság szeptemberig meghosszabbítja a vakcinák exporttilalmát

Az Európai Unió kormányai támogatták a koronavírus-vakcinák exportjának ellenőrzésére és esetleges korlátozására szolgáló mechanizmus kiterjesztésének tervét - közölte kedden az Európai Bizottság szóvivője.

A döntés megnyitja az utat a Bizottság előtt, hogy a következő napokban hivatalosan is meghosszabbítsa a rendkívüli mechanizmust szeptember végéig

- mondta egy uniós tisztviselő a Reuters hírügynökségnek.

Az Európai Bizottság január végén hozta létre a mechanizmust, hogy megfékezze az EU-val szemben vállalt szállítási kötelezettségeiket nem teljesítő gyógyszeripari vállalatok vakcinaexportját. A mechanizmus lehetővé tette, hogy az EU-ban gyártott oltóanyagok százmillióit exportálják a világ több tucat országába.

A Napi.hu cikkében emlékeztet, az eljárás június végéig tartana, először pedig azért vezették be, mert az AstraZeneca nem tudta teljesíteni az EU-felé tett szállítási vállalásait. A brit-svéd készítmény gyártója az előállítás nehézségeire hivatkozott. Az ügy eljutott egy brüsszeli bíróságra is, ahol végül részben mind a két fél érvelését elfogadták.