Az orosz-ukrán konfliktus legfrissebb fejleményeiről tárgyalnak hétfőn az EU külügyminiszterei

Az orosz-ukrán konfliktus legfrissebb fejleményeiről tárgyalnak hétfőn az EU külügyminiszterei

Az Ukrajna körüli fokozott orosz katonai jelenléttel kapcsolatos legfrissebb fejleményeket fogják megvitatni az Európai Unió tagállamainak külügyminiszterei hétfőn brüsszeli tanácsülésükön. Munkareggeli keretében a külügyminiszterek nem hivatalos megbeszélést tartanak ukrán kollégájukkal, Dmitro Kulebával.

Polgárvédelmi gyorssegélyt nyújt Ukrajnának az EU, Zelenszkij új biztonsági garanciákat kér

Az Európai Bizottság, polgárvédelmi mechanizmusán keresztül, a lakosságot támogató alapvető fogyasztási cikkeket és eszközöket tartalmazó gyorssegélyt nyújt Ukrajnának - tájékoztatott a brüsszeli testület szombat délutáni sajtóközleményében...

Az MTI azt írja, a tanácskozást Josep Borrell kül- és biztonságpolitikáért felelős főképviselő fogja vezetni, aki szombat esti sajtóközleményében felhívta a figyelmet: a konfliktust az is súlyosbítja, hogy az utóbbi időben egyre több alkalommal sértik meg a tűzszünetet Kelet-Ukrajnában. 

"Az EU elítéli a nehézfegyverek használatát és a polgárok lakta területek célbavételét, ami egyértelműen sérti a minszki megállapodás és a nemzetközi humanitárius jogot" 

- fogalmazott Borrell, hozzátéve:

"Az EU nem látja megalapozottnak a donyecki és luhanszki területek nem kormányzati ellenőrzés alatt álló területeiről érkező állításokat egy esetleges ukrán támadásra vonatkozóan" 

Macron és Putyin egyetért a tűzszünetben, de az orosz elnök szerint Kijev provokál

Emmanuel Macron francia és Vlagyimir Putyin orosz elnök vasárnapi telefonos egyeztetésén egyetértett abban, hogy mindent meg kell tenni a tűzszünet gyors eléréséhez Ukrajna keleti részén - közölte a francia elnöki hivatal...

A Külügyek Tanácsa legutóbbi január végi ülésén megállapította: Oroszország arra irányuló kísérletei, hogy az európai kontinensen újból választóvonalakat hozzon létre, aláássák az európai biztonság alapelveit. A külügyminiszterek akkor megerősítették szilárd támogatásukat Ukrajna mellett.

A Külügyek Tanácsa sajtóközleménye szerint a külügyminiszterek hétfőn eszmecserét folytatnak majd a bosznia-hercegovinai helyzetről is, mivel "az ország az 1995-ben véget ért fegyveres konfliktus óta tapasztalt egyik legsúlyosabb politikai válságával néz szembe."