Szijjártó "nagyképű brüsszeli hozzáállást" emleget az EU nyugat-balkáni integrációja kapcsán, a Brexitet is felhozta

Szijjártó "nagyképű brüsszeli hozzáállást" emleget az EU nyugat-balkáni integrációja kapcsán, a Brexitet is felhozta

Ideje észrevenni, hogy az Európai Uniónak most sokkal nagyobb szüksége van a Nyugat-Balkánra, mint adott esetben a nyugat-balkáni országoknak az uniós tagsága – fogalmazott kemény hangvételű hétfői Facebook-posztjában Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

Szijjártó azt írja, több diplomata is panaszkodni szokott, hogy más globális politikai szereplők milyen befolyásra akarnak szert tenni a Nyugat-Balkánon. A helyzet ugyanakkor szerinte az, hogy most még mi vagyunk előnyben.

Úgy látja, ez azonban az ellenkezőjére fordulhat, és finoman belebegtette, hogy a szóban forgó országok állampolgárai egyszer majd lehet, hogy új fogják gondolni, nem az "európai út" a számukra legideálisabb. Egész pontosan így fogalmazott:

"A nyugat-balkáni országok és társadalmak ma még inkább pártolják az európai uniós integrációt, mint más irányokat, azonban nem tudjuk, hogy ez holnap is így lesz-e. Nem tudhatjuk azt sem, hogy a csalódásnak mekkora foka fog odavezetni, hogy adott esetben már nem az európai út lesz a legnépszerűbb irány ezekben a társadalmakban.

Sőt, Szijjártó ennél is tovább ment, azt írta: „Ma itt vannak velünk Brüsszelben a nyugat-balkáni országok külügyminiszterei és amennyiben nem tudjuk felgyorsítani a bővítési folyamatokat, akkor egy történelmi jelentőségű kudarc kapujában állunk”.

"El kell hagyni a nagyképű brüsszeli hozzáállást, máskülönben hasonló kudarc fog érni minket, mint amikor elvesztettük az Egyesült Királyságot"

- nyomatékosította álláspontját a magyar külügyér.