Év végéig nem lesz hétvégenként gyermek fekvőbeteg-ellátás a békéscsabai kórházban

Év végéig nem lesz hétvégenként gyermek fekvőbeteg-ellátás a békéscsabai kórházban

Szeptember elsejétől hétfőtől péntek 16 óráig biztosított a gyerekek ügyeleti ellátása, utána vagy hazaküldik őket, vagy áthelyezik a gyulai gyermekgyógyászati osztályra.

Átszervezik az intézményen belüli betegutakat a Békés Vármegyei Központi Kórházban, aminek következményeként

szeptember 1-jétől az intézmény békéscsabai részlegén hétvégenként nem lesz gyermekgyógyászati fekvőbetegellátás

- közölte szerdán közleményben az intézmény.

Mint írták:

A békéscsabai Réthy Pál Tagkórház gyermekgyógyászati részlegén hétfőtől péntek 16 óráig biztosított a fekvő- és járóbetegek napközbeni és ügyeleti ellátása.

Pénteken a betegeket - amennyiben egészségi állapotuk megengedi - 16 óráig hazabocsátják. Ha a gyermekeknek hétvégén is szükségük van kórházi szakellátásra, akkor áthelyezik őket a gyulai gyermekgyógyászati osztályra; a kezelésüket ott folytatják a teljes gyógyulásig.

Az intézkedés várhatóan december 31-ig marad érvényben.

A békéscsabai alapellátási gyermekügyelet ellátási idejét a változás nem érinti.

A gyulai kórházban a gyermekgyógyászati ügyeleti járó- és fekvőbeteg ellátás a hét minden napján, 24 órában biztosított - írták.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, Jászberényben a csecsemő- és gyermekgyógyászati osztályon "személyi változások", azaz szakemberhiány miatt szeptember 1-ig korlátozzák az ellátást. Ennek jegyében este 16 óra és reggel 8 óra között, valamint hétvégén nem lehet szülni a városi kórházban. Hasonlóképp a gyermekosztály működését is ideiglenesen felfüggesztették. A szülészetet és gyermekgyógyászatot más kórházak veszik át: a Szolnoki Hetényi Géza Kórház, a Ceglédi Toldy Ferenc Kórház, a Hatvani Albert Schweitzer Kórház és a Kistarcsai Flór Ferenc Kórház biztosítja az ellátást ügyeleti időben. Budai Lóránt, a város ellenzéki polgármestere az Alfahírnek elmondta, Pintér Sándor pontosan tudja, hogy a bezárt szülészosztályra képtelen megoldást találni, inkább a hallgatásba menekül.

(Címlapkép: Kórterem a belgyógyászati osztályon a Hódmezővásárhelyi-Makói Egészségügyi Ellátó Központban a hódmezővásárhelyi kórház uniós és hazai támogatással kialakított új gyermek- és belgyógyászati osztályának átadása napján, 2023. április 20-án. MTI/Rosta Tibor)