Ez gyors volt: visszautasította a törvényszék Karácsony szolidaritási adóról szóló keresetét

Ez gyors volt: visszautasította a törvényszék Karácsony szolidaritási adóról szóló keresetét

Az Orbán-kormány tovább folytatja a Főváros elleni háborúját.

A Fővárosi Törvényszék visszautasította a főpolgármester keresetét, amelyben "az adófizetés alól próbált kibújni" - írta Varga Mihály pénzügyminiszter szerdán a Facebook oldalán.

Mint ismert, a Karácsony Gergely vezette Budapest azért indított pert korábban a Pénzügyminisztérium ellen, mert igazságtalannak tartja a tehetős önkormányzatokat sújtó szolidaritási adót. A főpolgármester még áprilisban jelentette be, hogy a szolidaritási adóból 33 milliárd forintot fizetnek be, 25 milliárdot viszont törvénytelen elvonásnak minősítik, amit nem hajlandóak befizetni. A Fővárosi Törvényszék azonban mostani végzésével visszautasította a szóban forgó keresetet.

A pénzügyminiszter vádaskodó posztjában arról írt, hogy "a Karácsony Gergely vezette fővárosi önkormányzat 2019-ben 214 milliárd forint megtakarítást örökölt Tarlós István városvezetésétől, de mára csődbe vitte a fővárost. Annak ellenére élték fel a tartalékokat, hogy a főváros adóbevételei minden korábbinál magasabbak, iparűzési adóbevételei idén várhatóan meghaladják a 271 milliárd forintot - tette hozzá Varga Mihály.

Mindebből jól látszik, hogy az Orbán-kormány vélhetően kicsinyes politikai okokból továbbra sem hajlandó segíteni a Fővárosnak, noha ezzel nem elsősorban Karácsony Gergelyt, hanem valamennyi budapesti lakost büntetik.

(Címlapkép: Karácsony Gergely főpolgármester a Fővárosi Közgyűlés ülésén a Városházán 2023. június 28-án. MTI/Illyés Tibor)