Ez történik, ha a zene képeket ihlet

Mi van akkor, ha a zenészembert a saját zenéje képek alkotására ihleti? Vagy milyen zenét csinál egy olyan formáció, amelynek tagjai javarészt festőművészek?

Messzemenő következtetések címmel lesznek láthatóak Wahorn András képei és zenéi az A38-on, amelyben a két művészet összemosódik. Wahorn András új kiállítására készített képeit jelenlegi zenei formációi ihlettek. A műfajok közötti átjárás a művész Messzemenő következtetések című tárlaton valósul meg, amely október 14-én nyílik az A38-on. Ugyanott zenélni is fog többedmagával.
 
 
A bemutatott sorozat Wahorn életének egyik legfontosabb szálát, a zenei működést mutatja be nagyméretű, 2x2,7 méteres olajfestményeken keresztül. Az A38 Kiállítóterében a kiállítás ideje alatt két alkalommal koncert is lesz: a képzőművész-zenész október 15-én a Wahorn Airporttal, 17-én a Tapasztalt Ecsetekkel lép fel.
 
A képekről Wahorn talán a zenénél is fontosabb motívuma, a szerelem sem hiányozhat, de ezúttal nemcsak mint témát szerepelteti a képeken: a műveket együtt alkotják jelenlegi élettársával, Töttös Kata festőművésszel. A két alkotó képi világa, a fotorealizmus és az art brut ellentétei egymásnak, a képeken mindez mégis találkozik, ami által izgalmas relációk jönnek létre. Az ajánló szerint Wahorn vásznainak mindegyike egy-egy végtelenségig redukált képregény. Figurái képjelek, amelyek egyszerű eszköztárral szolgálják az olvashatóságot, mutatják be az emberi élet alapmozzanatait, vonzásokat és választásokat vagy éppen taszításokat, küzdelmeket.
 
    
Wahorn András az elmúlt években több improvizatív zenei formációt hozott létre, a Wahorn Airportot a legendás A. E. Bizottság után harminc évvel. "Olyan kalandra hívja a hallgatót, melynek kimenetelét még az együttes tagjai sem ismerik. Improvizációs zene ez, kalandzene, amely a jelen pillanatára reagálva próbálja újra és újra fogalmazni válaszait, az ismeretlent meghódítva. A Wahorn Airport a repülőtér, ahonnan a szellem szárnyal fel kalandra, vagy le, megpihenni". A zenekar tagjai: Wahorn András (szaxofon), Sőrés Zsolt (brácsa, zajok), Oliver Mayne (vibrafon), Weszeli János (dob), Román Péter (nagybőgő).

A Tapasztalt Ecsetek a szórakoztató fúziós dzsessz és a kortárs zene határain egyensúlyozó csapat. Komplex kulturális előadás, a tagok nem szórakoznak, hanem figyelnek, "kalandzenét" játszanak, felfedezésre indulnak. A formáció tagja Wahorn András mellett Marjai Judit fotóművész (szöveg), Szurcsik József festőművész (basszusgitár), Kopasz Tamás festőművész (gitár), Orosz László festőművész (dob), Chris Allan grafikusművész (billentyűk) és Ulrich Gábor (ütőhangszerek).

Az október 30-ig látható tárlat a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával valósul meg.