Ezekben a percekben Cserháthalápon a legjobb

Így nyert a jobbikos Dócs Dávid a Nógrád megyei településen.

Magyarnándor felől érkezünk Palócföld kalandos útjain a 355 fős (2014-es adatok szerint) Cserháthalápra. A Fő utcán található az egyetlen szavazóhelyiség, a Művelődési Ház, ahol a helyiek behúzhatják az X-üket a nekik szimpatikus név mellé. Cserháthaláp ma tehát választ, a választás tétje pedig, hogy papíron független, jobbikos, vagy munkáspárti jelölt irányítsa a Nógrád megyei települést.
 
A települést tizenkét éven át vezette Mészáros Sándorné, aki aztán a tavaly lecsökkentett polgármesteri díjazás miatt úgy döntött, hogy külföldi munkát vállal, és nem folytatja a polgármesteri hivatást. A lemondása előtt szabadságra ment, ami alatt az alpolgármester, Tor Ferenc vette át a falu irányítását. Május 15-én aztán a polgármester asszony lemondott, így új választást írtak ki augusztus 9-ére. 
 
 
A tavalyi helyi önkormányzati választáson hárman indultak a polgármesteri címért. A rendkívül szoros versenyben - magas, 74 százalékos részvétel mellett - Mészáros Sándorné 104 szavazattal nyert, az akkor még független jelöltként induló Dócs Dávid 103 szavazatot kapott. Hölgye Árpád öt szavazattal végzett a harmadik helyen. A négy fős képviselő-testületi helyért nyolc jelölt indult. A legtöbb szavazatot (154) Tor Ferenc kapta, őt Amberger János (129), Dócs Dávid (123) és Veres Eszter (109) követte.
 
Idén a Jobbik színeiben Dócs Dávid indul el a polgármesteri székért. Az ő indulása azért különösen érdekes, mert tavaly mindössze egyetlen szavazattal maradt le. Bonyolítja azonban a helyzetet, hogy megméretteti magát függetlenként az alpolgármester, Tor Ferenc is, aki az októberi választásokon ugyan nem indult még a polgármesteri székért, de képviselőjelöltként több szavazatot szerzett, mint Dócs Dávid. A Magyar Munkáspártot Rácz Tihamérné képviseli, valamint két további független jelölt száll ringbe, Bartáné Csordás Anita és Gyimesi Krisztián.
 
 
A részvételi arány várhatóan magasabb lesz, mint a tavalyi, legalábbis a Helyi Választási Bizottság fél 7-kor adott tájékoztatása szerint közel 80%-osra számítanak. Tavaly 73,8% volt, így azért nagy különbségekre nem lehet számítani. No de tegyük hozzá, hogy mindösszesen 294 szavazópolgár járulhatott tavaly az urnához.
 
Mi egyelőre izgatottan várjuk az eredményeket egy kedves helyi lakos pincéjénél. Természetesen miközben a szőlőtőkék mellett kortyolgatjuk a hűtött fröccsünket (nehéz az újságírói munka, tudjuk), nem felejtkezünk el arról, hogy azonnal beszámoljunk a végeredményről.
 
Mielőtt még azt el tudjuk árulni, hadd idézzünk a Nógrád Megyei Hírlap augusztus 4-ei számából, ami az ölünkbe pottyant az imént. Ebben egy korrekt beszámoló olvasható Vona Gábor július 31-ei lakossági fórumáról. Kiderül belőle, hogy a Jobbik elnökéhez bármilyen kérdést feltehettek az érdeklődők, és valaki már a bejáratnál a következőt tette fel neki:
"Miért van olyan kevés foga a magyar embereknek?"
De tényleg. A pártelnök egyébként kivágta magát, a válasz szerinte az elmúlt 25 évben keresendő. Mint fogalmazott, "nem a honi fogászati ellátás szégyene, hanem az egész magyar egészségügy siralmas állapotát mutatja".

Megvan a Jobbik első Nógrád megyei bástyája

A szavazatokat jó gyorsan össze is számolták, 20 óra körül meg is kaptuk az értesítést, hogy

a győztes Dócs Dávid lett, a Jobbik jelöltje, így ő az első Nógrád megyei jobbikos polgármester. 

  • Dócs Dávid: 124
  • Tor Ferenc: 88
  • Csordás Anita: 10
  • Gyimesi Krisztián: 4
  • Rácz Tihamérné: 0 /Ő a munkáspárti jelölt volt. :( /

Az eredményt a Jobbik pártigazgatója, Szabó Gábor úgy kommentálta friss közleményében, hogy ez "azt mutatja, hogy a nemzeti ellenzék pártjának országos erősödése folytatódik". A Jobbik Országos Elnöksége gratulált győztes jelöltjének, Dócs Dávidnak, s köszöni Cserháthaláp lakosságának a bizalmat, amelyet közös erővel megszolgálnak majd.

Dobrocsi Lénárd, Nógrád megye 02. választókerület jobbikos elnöke és Dócs Dávid, frissen megválasztott cserháthalápi jobbikos polgármester