Ezeket az előkészületeket tedd meg, hogy pihentető legyen az alvásod! (x)

Ezeket az előkészületeket tedd meg, hogy pihentető legyen az alvásod! (x)

A napi stressz egyik legjobb ellenszere ha fitten, felkészülten, kipihent állapotban kezdesz hozzá a teendőidhez. Ehhez azonban az kell, hogy az éjszaka folyamán az alvásod kielégítő legyen. De hogyan érhető el mindez? Milyen praktikák segíthetnek hozzá a testileg-lelkileg feltöltő, kényelmes pihenéshez?

A legfontosabb dolog: a megfelelő ágy

Talán mondanunk sem kell, hogy a tökéletes alvás legfontosabb feltétele maga az ágy, amiben álomra hajtod a fejed nap mint nap. Ha ez a fekhely túl szűk, recseg-ropog, nem az ízlésednek megfelelő, jobb, ha azonnal nekiállsz egy új ágyat keresni. A VIP Kanapé oldalán franciaágyak sokaságából tudsz választani, mind-mind kérhető egyedi szövettel és akár egyedi méretben is.

Valójában már a hálószobába belépve is azt fogja érzékelni az elméd, hogy itt az alvás ideje. Ha azonban a környezet elhanyagolt, túl rumlis, szanaszét vannak a ruhák ebben a helyiségben, akkor valószínűleg a pihenés sem lesz kellemes itt.

De egy olyan szép, impozáns ágy, mint például az amerikai eredetű boxspring franciaágy eleve harmonikussá teszi a helyiséget. A magas fejtámla védi a fal hidegétől a fejed, a kényelmes rugózású matrac pedig megfelelő alátámasztást nyújt a gerincednek, ami szintén fontos az egészséged érdekében.

A színek és az illatok is számítanak

Ahogy írtuk, az ízlésesen berendezett szoba látványa olyan hatással lesz rád, ami megnyugtató, így az elalvás is könnyebben megy majd. Tegyél meg hát mindent annak érdekében, hogy a hálószobádban olyan miliőt alakíts ki, amely jó érzéssel tölt el.

Ha megvan a kiválasztott ágy, akkor a szövetének színéhez hasonló árnyalatok is megjelenhetnek a helyiségben: a szőnyeg, a függöny, az ágytakaró, az ágynemű, netán valami apróbb falidísz is igazodhat a franciaágyhoz.

Kerüld a túl élénk, harsány színeket ebben a helyiségben: a kék, a zöld, a barna pasztelles árnyalatai megfelelőek lehetnek, ahogyan a tisztaságot jelképező, egyszerű fehér is!

Az illatokra is gondolj: helyezz el illatosítót a szobában, netán apró illatpárnákat a gardróbban! Az illóolajok közül a levendula és a citromfű nagyon megnyugtató hatású, ráhangolódhatsz velük az alvásra.

Előkészületek, amivel felkészítheted magad az alvásra

Ha minden este ugyanabban az időpontban fekszel le, az sokat segíthet. A bioritmusodnak megfelelően próbálj meg kelni-feküdni, lehetőleg ne éjszakázz! Már az ágyba bújás előtt 1-2 órával kapcsolj ki minden kütyüt: a mobiltelefonodat éppúgy, mint a tévét vagy a laptopot! Ezeknek nem a hálószobában van a helyük!

A kék fény zavarja a pihenést, sokkal később jön álom a szemedre, ha az ágyban, alvásra készen görgeted a bejegyzéseket, posztokat. A testmozgás is élénkít, ezért este már ne kezdj neki edzeni, sportolni!

Alakíts ki olyan rutint inkább, amely segít téged ráhangolódni a feltöltődésre: forró fürdő, meleg kakaó, könnyed olvasmány, hálanapló vezetése, meditálás - zárd például ezekkel a napot, és sokkal kipihentebb leszel másnap a megszokottnál!