Ezekkel a lenyűgöző reklámfilmekkel néz a jövőbe a szíriai turisztikai minisztérium

A szíriai turizmus újraéledésében ráadásul a magyaroknak is jelentős szerepe lehet.

Az élni akarást és az előretekintést kiválóan jelzi, hogy a tárca Youtube-csatornája mindössze hét hónapja aktív, a legújabb országimázs kampány pedig körülbelül egy hete indult. A lenyűgöző drónfelvételeken madártávlatból láthatjuk a szíriai tengerpartot, a hegyeket, a folyókat, a völgyeket, az erdőségeket amelyek békességét és nyugalmat árasztanak magukból. A népszerűsítő akció időzítése különös lehet, de az embernek már most kedve lenni befizetni az első last minute útra az elő- vagy az utószezonban is.

A szíriai turizmus újraéledésében ráadásul a magyaroknak is jelentős szerepe lehet a későbbiekben. Több mint érdekesség, hogy egy szír-magyar régészeti misszió folyamatosan azon dolgozik, hogy az egykori Szent Föld erődítményei, Margat és Krak des Chevaliers várai, amint csak lehet a turisták számára is látogathatóak legyenek.

Az egyik erőd is szerepel legújabb reklámfilmekben. Major Balázs a munkálatokat vezető régész arról számolt be az Info Rádiónak, hogy ebben az időben ilyen méretű és kidolgozottságú fejlett erődítményrendszerek nem nagyon épültek Európában. Margat vára rendkívül gazdag régészeti leletekben, és korábban senki sem ásott benne, nem kutatta. 

„Mi vagyunk a több mint 150 külföldi régészeti misszió közül az egyetlen, akik kitartottunk” - mondta Major, aki hozzátette: "...azt mondtuk, hogy ha barátságos időkben élveztük a szírek vendégszeretetét, akkor kötelességünk kitartani mellettük a nehéz időkben is. Már csak azért is, mert – ellentétben a közhiedelmekkel –

a szírek abszolút többségének esze ágában sincsen elhagynia a hazáját, hanem próbálnak kitartani, építkezni, és már a jövőre készülni.

A minisztérium sajtóosztálya későbbi közleményében azt írta, hogy ezekkel a videókkal nem az célja, hogy a külföldi turisták most rögtön útra kelljenek és nyaralásaik alatt Szíriában költsék el a pénzüket. Hanem inkább az, hogy fény derüljön a szíriai történelemre és civilizációra, az ország szépségére és azt is igyekeznek megmutatni, hogy az életet élvezni is tudja a szíriai nép. A polgárháború és a külföldi szankciók ellenére, legalább a belföldi turizmus él és virul. Bíznak azonban abban is, hogy a nemzetközi közösség is ráébred arra, hogy mennyi érték rejlik a gyönyörű, sokszínű, ősi országban.