Ezrek tüntettek Hongkongban a politikai emberrablás ellen

"Követeljük a kínai kormánytól, hogy azonnal adjon magyarázatot az öt eltűnttel kapcsolatban, és engedje őket szabadon"

- hangsúlyozta Richard Thoi, a demonstráció egyik szervezője.

A tüntető tömeg a hongkongi kormány székhelye előtt gyülekezett, és innen indult a város nyugati részén található kínai képviselet felé. A szervezők szerint nagyjából 6 ezer lehet a demonstrálók száma, a rendőrség egyelőre nem közölt adatokat.

"Nemet mondunk a politikailag motivált emberrablásokra"

 - skandálták a tüntetők, hozzátéve, hogy ennek áldozata a kiadóház öt munkatársa is.

"Azért jöttünk ide, hogy a hongkongi emberek szabadságáért és biztonságáért emeljünk szót"

- mondta a sajtó képviselőinek Lee Cheuk-yan helyi képviselő.

"Politikai eltűnésről van szó. Az egy ország két rendszer elvét érte csapás"

- tette hozzá.

"Ha egy ilyen egyszerű dolog, mint a könyvkiadás, eltűnéshez vezethet, én is aggódom amiatt, hogy a családom és a barátaim egy nap eltűnhetnek"

- mondta az egyik demonstráló, az 53 éves Wong.

"A szabadság arról szól, hogy nem kell félnünk. Annyira tartok attól, hogy Hongkong kommunista diktatúra helyszíne lesz"

- tette hozzá.

A Kínai Kommunista Párt vezetőivel szemben kritikus Mighty Current hongkongi könyvkiadó és az azzal kapcsolatban álló Causeway Bay könyvesbolt öt alkalmazottjának, illetve részvényesének az utóbbi hónapokban veszett nyoma. Eltűnésük miatt olyan találgatások láttak napvilágot, amelyek szerint Kína fokozatosan elkoptatja "az egy ország két rendszer elvet", amelyet akkor fogadtak el, amikor a volt brit gyarmat Hongkong 1997-ben visszakerült Kína fennhatósága alá.

Bár a hongkongi különleges közigazgatási térség kormányzata információkat kért Pekingtől az üggyel kapcsolatban, Kína egyelőre nem erősítette meg, hogy az öt férfit valóban őrizetbe vették.   

Az Európai Unió is "rendkívüli aggodalmának" adott hangot a történtek miatt azután, hogy kiderült, az öt eltűntből kettő európai, az egyik svéd, a másik pedig brit állampolgár.