Ezrével menekülnek a civilek a szíriai Manbídzsból

Az ENSZ már egy nappal korábban figyelmeztetett, hogy a város körüli harcok a korábbi 20 ezren felül további 216 ezer embert űzhetnek el otthonaikból.

Az Egyesült Államok vezette nemzetközi koalíció támogatását élvező Szíriai Demokratikus Erők nevű kurd-arab fegyveres szervezet három oldalról vette körbe a török határhoz közeli Manbídzs városát, amelyet jelenleg az Iszlám Állam tart ellenőrzése alatt.

Sarfan Darvis, a hadműveleteket irányító katonai tanács vezetője az AFP-nek kedden elmondta: a három irányból támadó erők sikeresen haladnak a város felé. "Minden nap újabb és újabb falvakat szabadítunk fel, most már csak a nyugati irányban Aleppó felé vezető út áll nyitva az Iszlám Állam számára" - mondta.

Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) nevű emigráns szervezet információi szerint a Szíriai Demokratikus Erők eddig 58 települést foglaltak el, és Manbídzs városát északi irányból öt, keletről hét, délről pedig már két kilométerre közelítették meg.

Az Iszlám Állam most már megengedi a civil lakosoknak, hogy nyugat felé elhagyhassák a várost, noha eddig ezt megtiltották - értesült az OSDH. A szervezet úgy tudja, hogy polgári lakosok ezrei menekülnek már folyamatosan, ki gyalog, ki autóval, eközben a dzsihadisták is elküldték a városból családtagjaikat, ők maguk pedig próbálják védeni állásaikat.

A múlt héten indított offenzíva az IÁ utolsó hídfőállásának felszámolását célozza a török-szíriai határon. Darvis szerint az offenzíva terv szerint halad, de a sok civil miatt nem tudnak gyorsabban haladni. Hadműveleteiket az amerikaiak vezette koalíció légicsapásokkal támogatja. Washington kétszáz tanácsadót küldött a Szíriai Demokratikus Erők segítségére. Amerikai források szerint a támadásokat háromezer arab harcos hajtja vére ötszáz szíriai kurd közreműködésével.

A dzsihadisták 2014 januárjában foglaltál el a várost. Míg a szíriai polgárháború kezdete - 2011 - előtt mintegy 120 ezer lakost számlált (többségük arab, negyedrészük kurd, és egy kisebb hányaduk török), a becslések szerint ma mindössze 20 ezren vannak még ott.