Ezt is megéltük: háborús akciótervet fogadott el a kormány

Ezt is megéltük: háborús akciótervet fogadott el a kormány

Kötelezik a pártokat és médiumokat, hogy forrásaikat tegyék átláthatóvá. Gulyás Gergely szerint Magyar Péter szórakozóhelyi magatartása nemcsak közszereplőtől méltatlan. Szó volt még a nyugdíjrendszer fenntarthatóságáról is.

Csaknem egy hónap után kezdtek bele ismét kormányinfóba, amelyen számos téma került terítékre. De a leglényegesebb az volt, afféle háborúellenes akciótervet fogadott el a kormány.

A békemissziót folytató Orbán Viktor és Szijjártó Péter ma hajnalban érkezett meg Pekingbe, ahol a miniszterelnök fenntartja a saját maga által magának kijelölt békemisszióját. Bár a kormányfő azt állítja, az EU nevében tárgyal, ezt az unió és a NATO is cáfolta.

A kormányinfón Gulyás Gergely elmondta, hogy vasárnap is összeült a kormány, ezért a hétfői kormányinfó. Többek közt a békéről és a háborúról is diskuráltak, így mivel ott életekben fizetik meg az árát, Európában meg gazdaságilag, a miniszter helyesnek tartja, hogy Orbán békemissziót indított a magyar soros EU-s elnökség elején.

Nincs konkrét béketervünk, de biztosak vagyunk benne, hogy a tűzszünethez párbeszéd kell

- jelezte Gulyás, hozzáfűzve, nem vagyunk nagyhatalom, "tudjuk a helyünk", de "politikai, jogi, pénzügyi zsarolásnak vagyunk kitéve".

Úgy látja, alapvetően Kínának és az Egyesült Államoknak kell tárgyalóasztalhoz kényszeríteni a feleket.

Itt a kormány háborús akcióterve

A kancelláriaminiszter kijelentette:

Háborúellenes akciótervet fogadott el a kormány, s ennek keretében kötelezik a pártokat és médiumokat, hogy forrásaikat tegyék átláthatóvá. Elmondása szerint a teljes átláthatóság a céljuk, és Magyarország fenntartja a jogot, hogy a "háborús propagandára" érkező, nem uniós pénzügyi forrásokat visszautalják.

Gulyás Gergely azt is elmondta, új különadót, védelmi hozzájárulást kell fizetnie multiknak, akik a háborús időszakban extraprofitra tettek szert, és ez a bankszektort és az energiaszektort érinti majd. A bankadót minden banknak meg kell fizetnie, amely nem növelte a teljes államapapír állományát - tette hozzá.

Mint kiderült, az idei évre 400 milliárd forintos bevételt vár a Fidesz-kormány a "védelmi hozzájárulásból", melynek szabályozása augusztus elsejétől lép hatályba. Ugyanakkor nő a tranzakciós illeték, utalásnál és készpénzfelvételnél is.

Késő repülők problémája

A repülőjáratok növekvő utasszám mellett előfordulhatnak késések, de ez nem ok a több órás késésekre - jelezte a miniszter, majd arról szólt, akciótervet várnak a légiközlekedés minden szereplőjétől, és fogyasztóvédelmi eljárásokra is lehet majd számítani, és a hatóságoktól súlyos bírságokat várnak el.

A fogyasztóvédelem akár százmilliós pénzbírságokat is kiszabhat a légitársaságokra.

Babavárósok fellélegzése

Vitályos Eszter kormányszóvivő azt mondta, a kormány döntést hozott vasárnap a babaváró hitellel kapcsolatban is: a koronavírus-járvány, a háború, a gazdasági és energiaválságok miatt azon pároknak, akik babavárót vettek fel, az ötéves időtartam lejárta után - amennyiben még nem született gyerekük - július elsejétől maximum kétéves hosszabbítást állapítanak meg.

Akik 2019 és 2021 között vették fel a kölcsönt, azoknak a határidő egységesen 2026. július elsejéig hosszabbodik meg - számolt be.

Üzemanyagárak csitítása

Arra, meddig kaptak határidőt a forgalmazók, hogy a magyar benzinár alkalmazkodjon a környező országok áraihoz, Gulyás azt felelte, hogy a héten találkoznak a forgalmazók Nagy Mártonnal. Reméli, sikeres lesz a találkozó, és nem lesz szükség határidőkre. A kormánynak vannak szabályzóeszközei is, de Gulyás bízik benne, hogy ezek alkalmazására nem lesz szükség.

Magyar Péter "ügye" is szóba került

Gulyás szerint

Magyar Péter szórakozóhelyi magatartása, "ügye" nemcsak közszereplőtől méltatlan.

Emellett úgy vélte, a Tisza Párt EP-képviselőjéről nem zárható ki, hogy nem a jó fizetés, hanem a mentelmi jog miatt döntött végül úgy, hogy Brüsszelbe megy.

Újraszámlálás kérdése Budapesten

A miniszter azt is előadta, a főpolgármester-jelölti újraszámolást a világon mindenhol megtennék, mivel több mint 800 ezer leadott szavazat áll szemben 41 vokskülönbséggel. De azt Gulyás elismerte, lezárt urnák illetéktelen felnyitása súlyos bűncselekmény, ezért szerinte mindegy, hol nyitják fel azokat, viszont az jogos igény, hogy minden párt képviselői jelen lehessenek az újraszámolás idején.

Mi lesz a nyugdíjrendszerrel?

Gulyás Gergely arról is beszélt, szerinte

a magyar nyugdíjrendszer egy évtizedre fenntartható, még ha ki is kell már pótolni a költségvetésből, de ez egy átlagos növekedés mellett sem lesz gond.

Ezért csak kényszerből, az EU nyomására zajlott nyugdíjreformról szóló társadalmi egyeztetés, ami le sem zárult még a határidőre.

(Címlapkép: Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda épületében 2024. július 8-án. MTI/Szigetváry Zsolt)