A kormány a Facebookon: 215 felhasználó adatait kérték ki

Nem csak a messzi Amerikában figyelik meg az embereket, bármennyire is távolinak tűnik a CIA-Snowden-WikiLeaks kulcsszavakkal fémjelzett rendszer, hanem Magyarországon is.

Nemzetközi szinten is jellemző tendencia, hogy a Facebook már nem csak a közösségi médiumok között piacvezető, hanem nemzetbiztonsági szempontokat tekintve is fontossá vált. Világviszonylatban az egy évvel ezelőttihez képest 9 százalékkal nőtt a kormányzati adatkérések száma, ez azt jelenti, hogy 64 279 emberre voltak kíváncsiak a különböző hatóságok – írja a HVG.

A magyar kormányzati szervek adatszolgáltatási igénye csökkent, de a Facebook ezen kérések közül többet teljesített, mint korábban. A hatóságok 171 esetben nyújtottak be ilyet, ami 215 felhasználót érintett. A portál 91 esetben részben vagy egészben teljesítette is az adatkérést – tavaly ez a szám csak 87 volt.

Jellemzően arra kíváncsiak ilyenkor a szervek, hogy az IP cím szerint hol tartózkodik a felhasználó, vagy épp az elküldött és fogadott üzeneteket akarják átböngészni. A Facebook szerint a magyar hatóságok egy alkalommal vészhelyzet miatt kérték a felhasználó adatait, de jellemzően nem sürgősségi kérések ezek.

Ha pedig azt gondolnánk, hogy majd jól letöröljük a NER-megbuktatására vonatkozó reakciós gondolatainkat, amit kedvenc forradalmár cimboránkkal szőttünk, tévedünk. Az állam kérhet a Facebooktól pillanatnyi archiválást is, ami azt jelenti, hogy az akkori állapotban egy az egyben elment mindent az oldal, és azt tárolja – így ha indokolt, bármikor ki is adhatja.