Közeleg a tél: a kormány engedélyezte az erdők tarvágását is, hogy legyen elég tűzifa

Közeleg a tél: a kormány engedélyezte az erdők tarvágását is, hogy legyen elég tűzifa

Tilalmi időszakban is lehet az erdőkben fát kivágni és megengedett a tarvágás is - írja a Napi.hu.

Mint arról beszámoltunk, azon a bizonyos kormányinfón, amelyen Gulyás Gergely bejelentette a "rezsicsökkentés-csökkentést", a Miniszterelnökséget vezető miniszter arról is beszélt, hogy betiltják az energiahordozók exportját Magyarországról, amely első körben a tűzifára vonatkozik. Aztán az is kiderült, hogy a Belügyminisztérium arra utasította az oktatási intézményeket, hogy haladéktalanul mérjék fel gázról a fatüzelésre történő átállás mihamarabbi lehetőségét.

Spórolás: a Belügyminisztérium fatüzelést akar az iskolákban

A Belügyminisztérium utasítja az oktatási intézményeket, hogy haladéktalanul mérjék fel gázról a fatüzelésre történő átállás mihamarabbi lehetőségét kályhák beszerzésével - olvasható abban a a Klubrádió által megszerzett levélben, amit a tankerületek kaptak. „Nagyon fontos, hogy az intézmények rendelkezzenek, ellenőrzött, működőképes kéménnyel"

A magyar készletek ennek megfelelően gyorsan fogyni kezdtek, a kormány pedig a csütörtöki Magyar Közlönyben megjelent új rendeletek szerint úgy döntött, hogy

feloldja a fakitermelés tilalmi időszakára vonatkozóan – jogszabályban vagy hatósági döntésben – megállapított korlátozást.

Arról is rendelkeztek, hogy

a védett természeti területen pedig nem szükséges fafajcserés szerkezetváltást végezni, és az erdőfelújítás természetes úton is elvégezhető.

Mint a lap írja, az eredeti szabály szerint a védett természeti területen lévő erdőben - a kezelési tervben foglaltakkal összhangban - erdőnevelést a természetes erdőtársulások fajösszetételét és állományszerkezetét megközelítő, természetkímélő módszerek alkalmazásával kell végezni. Szintén nem kell alkalmazni az őshonos fajoknál kötelező fokozatos felújító vágást, szálalást, és szálaló vágást sem.

Ami azonban érdekesebb az az, hogy

az új szabályokkal az őshonos fák tarvágását is engedélyezték.

Az olyan erdőkben, amelyekben az idegenhonos és az erdészeti tájidegen fafaj(ok) elegyaránya nem több 20 százaléknál, intenzíven terjedő fafaj pedig legfeljebb csak szálanként fordul elő, továbbá az olyan származék erdőkben, amelyekben az idegenhonos és az erdészeti tájidegen fafajok elegyaránya 20-50 százalék közötti, az intenzíven terjedő fafajok elegyaránya pedig 20 százalék alatt van;

A Napi.hu arra is kitért,

feloldotta a kormány azt a szabályt is, amely szerint védett természeti területen lévő erdőben tarvágás csak nem őshonos fafajokból álló, vagy természetes felújulásra nem képes állományokban - összefüggően legfeljebb 3 hektár kiterjedésben - engedélyezhető.

Végül az állami erdészeti társaságok által az erdőgazdálkodáshoz szükséges és földmunkával járó közelítőnyom-hálózat hatósági engedély nélkül alakítható ki.