Falba ütközött a láncfűrészes argentin elnök a reformcsomagjával

Falba ütközött a láncfűrészes argentin elnök a reformcsomagjával

Az argentin parlament visszadobta az új államfő salátatörvényét, szerintük felülvizsgálatra szorul.

A Javier Milei argentin elnök által támogatott gazdasági reformcsomagot az alsóház visszaküldte a törvényalkotási bizottságnak felülvizsgálatra - közölte a populista Milei pártja kedden.

Az MTI beszámolójában kifejti, a képviselők a részletes szavazásnál a salátatörvény legtöbb elemét leszavazták, annak ellenére, hogy a jogszabály általános rendelkezéseit előző héten elfogadták.

A törvényalkotók korábban már jelentős módosításokat hajtottak végre, az átdolgozott javaslat viszont még mindig tartalmazza az állami vállalatok privatizációját lehetővé tévő rendelkezéseket, számos előírás módosítását, illetve az állami támogatások csökkentésének utat adó intézkedéseket is.

Bár a láncfűrészével elhíresült Milei 56 százalékkal megnyerte a tavalyi elnökválasztás második fordulóját, pártja, A Szabadság Előretör (La Libertad Avanza) nem szerepelt ilyen jól, és mindössze 38 képviselővel rendelkezik a 257 tagú alsóházban.

A párt a közösségi médiában kifogásolta a törvényhozók "hazaáruló" magatartását, de elfogadta, hogy a reformcsomagnak így a bizottsághoz kell visszakerülnie.

"Nem vagyunk hajlandóak erről azokkal tárgyalni, akik tönkretették az országot"

- fejezte ki nemtetszését a láncfűrészes elnök a lépést követően, az ellenállók csoportját pedig az országnak ártó külön politikai kasztként definiálta.

"Ez a kaszt szembemegy azzal a változtatással, amire az argentinok az urnáknál szavaztak"

- hangoztatta a szélsőjobboldalinak is tartott Milei.

Javier Milei már számos alkalommal fejezte ki véleményét arról, hogy szerinte az előző kormányok túlköltekezése miatt jutott az ország nehéz gazdasági helyzetbe, ami olyan súlyos problémákat idézett elő, mint például a 200 százalékot is meghaladó infláció. Az ellenzéki pártok megértést és rugalmasságot kértek az elnöktől az üggyel kapcsolatban.

Ismeretes, néhány napja több százan tüntettek az argentin parlament épülete előtt Milei reformtervei ellen, majd a rendőrség könnygázzal, vízágyúval és gumilövedékekkel oszlatta szét a tiltakozó tömeget.

(Címlapkép: Javier Milei, A Szabadság Előretör párt jelöltje győzelmi beszédet tart az argentin elnökválasztás második fordulója után, 2023. november 19-én Buenos Airesben. MTI/EPA/EFE/Juan Ignacio Roncoroni)