Erdélyi származású jobbikos politikust gúnyolt a fideszes frakcióvezető, nem járt jól vele

Erdélyi származású jobbikos politikust gúnyolt a fideszes frakcióvezető, nem járt jól vele

„Az erdélyi származására korábban még büszke”

- így fogalmazott Molnár Tamás székesfehérvári fideszes frakcióvezető a jobbikos önkormányzati képviselőről, Fazakas Attiláról egy posztjában. Az írás lényege az, hogy vajon mit szólhat a jobbikos politikus ahhoz, hogy frakciótársa, a momentumos Barlabás András pártja a romániai választáson nem az RMDSZ-t támogatta, hanem inkább –értelemszerűen- „románpárti” kampányt folytatott.

Molnár Tamás

Tehát vegyük sorra:

  • van egy jobbikos képviselő, aki egy frakcióban ül egy momentumossal
  • mivel a momentum diplomáciai útkeresését a fideszes politikus elítéli, ezért ezt levetíti a helyi képviselőjükre
  • és ezért a mellette ülő jobbikost kezdi támadni, mi több, lényegében kijelenti, hogy Fazakas már nem is büszke erdélyi származására.

Szép kis politikai logika, bár láttunk már élesebb késeket is ebben a fiókban.

Fazakas Attila mindenesetre válaszolt a fideszes politikus öncélú gúnyolódására, és ez aligha jöhetett jól Molnárnak. A jobbikos képviselő rámutatott, hogy bár Molnár most leginkább Szájer, Kaleta és Borkai szégyenteljes ügyeiről szeretné elterelni a közvélemény figyelmét, azért nem árt ha megérti, hogy

„egy együttműködésben résztvevő szervezetek között vannak különbségek is, hiszen egy együttműködés, egy koalíció nem jelent azonosságot. Veletek ellentétben, nálunk nem az van, hogy egy valaki kitalál valamit és mindenki ugyanazt kell fújja. Ilyen rendszerben én már éltem, köszönöm nem kérek belőle.”

Az erdélyi származású politikus szerint a helyes út az lenne, ha nem Budapestről és nem Bukarestből mondanák meg a külhoni közösségeinknek, hogy mit gondoljanak saját sorsukról – szerinte ez nevezhető nemzeti önrendelkezésnek, és ezt a Fidesz képtelen felfogni.

A képviselő ezen kívül sorra vette, hogyan táncolt az 1990-ben Trianon hallatán még az ülésteremből is kivonuló Fidesz határon túli politikája során el az RMDSZ mellől, hogy aztán új pártokkal próbálkozva végül visszatérjen az RMDSZ-hez. Ugyanakkor –mutatott rá- ezeknek nem lett más végük Edélyben, mint a népességfogyás.

„A kormányzásotok kezdete, 2010 óta 1/3-dal csökkent a magyarság száma pl. Aradon, Temesváron, Nagybányán. (…) Meg lehet nézni az általatok elért "eredményeket": soha nem látott népességfogyás, kisebbségi jogfosztottság, közösségi centrumaink elvesztése, a vásárhelyi orvosi ügye, a Batthyáneum elvesztése, a Mikó-történet, a közösségi erdők ügye, jún. 4. Románia ünnepévé történő nyilvánítása. Ez egytől egyig megmutatja, hogy a fideszes diplomácia csődöt mondott.”

Fazakas Attila emlékeztette a fideszes politikus arra is, hogy a határon túli magyar területek autonómiájával kapcsolatban sem ők, hanem jobbikos társai, Gyöngyösi Márton és Brenner Koloman szólaltak fel európai színtéren Szájer József helyett – aki eközben más témában volt érdekelt.