Fedőcégek segítségével kerülte ki a szankciókat a szíriai rezsim

A Süddeutsche Zeitung című német lapnak több százezer offshore cég adatát szivárogtatta ki egy titkos forrás a Mossack Fonseca ügyvédi irodától, amely névtelen offshore vállalatokat ad el az ügyfelei számára a világ számos részén. Ezekkel a cégekkel a tulajdonosok el tudják rejteni üzleti tevékenységüket.

A panamai ügyvédi iroda titkos adatai szerint Bassár el-Aszad gazdag unokatestvére, Rámi Mahlúf számos vállalatot  telepített adóparadicsomokba. Mahlúf ellen gazdasági szankciók vannak érvényben, és a helyi ellenzék által leginkább gyűlölt személyek egyikének számít.

A nyilvánosságra került adatok szerint három - az amerikai államkincstár által "az elnyomó szíriai gépezet támogatóinak" nyilvánított - vállalat vette igénybe a Mossack Fonseca szolgáltatásait, ez utóbbi segítségével fedőcégeket hoztak létre a Seychelle-szigeteken - írta a Le Monde című francia napilap, amely részt vett a dokumentumok kiértékelésében.

A három cég, a Pangates International, a Maxima Middle East Trading és a Morgan Additives Manufacturing "üzemanyaggal látta el a szíriai légierőt a válogatás nélküli légicsapások végrehajtásához, amelyekben több tízezer polgári lakost gyilkoltak meg a konfliktus (2011-es) kezdete óta" - áll a Le Monde által szemrevételezett papírokban.

A finomított kőolajtermékekre specializálódott Pantages International a damaszkuszi székhelyű és az Aszad-rezsimhez közelálló Abdulkarím csoporthoz tartozik a francia napilap szerint.

Az Egyesült Arab Emírségekben székelő Pantages International és a Mossack Fonseca közti kapcsolatok a dokumentumok szerint 1999-re nyúlnak vissza, de 2015-ig eltartott, mire a panamai ügyvédi iroda falain belül kétségek merültek fel a vállalat tevékenységei, vagyona és az ellene érvényben lévő szankciók miatt - írta a Le Monde.