Fegyverkezik Ukrajna

Részleteket nem árult el, azt sem, hogy mely országokkal folytat ez ügyben tárgyalást Kijev.
   
Azt is elmondta, hogy a fegyverszállításokon kívül az ukrán fél "kellően sikeres" tárgyalásokat folytatott külföldi államokkal halált nem okozó katonai eszközök szállításáról, valamint az ukrán hadsereg technikai és pénzügyi támogatásáról.
   
Közben Petro Porosenko ukrán elnök sürgette, hogy mihamarabb ismét üljön össze a kelet-ukrajnai válság tárgyalásos rendezésére létrehozott összekötőcsoport. Az ukrán elnök Kijevben folytatott megbeszélést a háromoldalú, Kijev, Moszkva és az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) képviselőiből álló kontaktcsoport tagjaival, Leonyid Kucsma volt ukrán államfővel, Heidi Tagliavini EBESZ-képviselővel és Mihail Zurabov kijevi orosz nagykövettel.
   
A fehérorosz külügyminisztérium hírül adta, hogy a kontaktcsoport már pénteken kész összeülni Minszkben. A Luhanszki Népköztársaság vezetője, Ihor Plotnickij az orosz Ria Novosztyi hírportálnak telefonon azt mondta, hogy készek részt venni a megbeszélésen.
   
Az ukrán külügyminisztérium egyelőre nem tudta megerősíteni, hogy valóban ülésezni fog pénteken Minszkben a kontaktcsoport.
   
Viktor Muzsenko, az ukrán fegyveres erők vezérkari főnöke csütörtöki sajtóértekezletén azt állította, hogy a "szakadár tüzérség által" rommá lőtt donyecki nemzetközi repülőtér elvesztette stratégiai jelentőségét, nincs értelme az ukrán katonáknak tovább védeni. Az ukrán erőket ezért a repülőtér területétől másfél kilométerre visszavonták. Muzsenko szavai szerint ottani állásokból ellenőrzés alatt tudják tartani a légi kikötő területét.