Fehér embernek tartja magát, és a fehér fajt félti az észt liberális

Az egykori külügyminiszter ma úgy érzi, hogy ő elsősorban fehér ember, a fehér faj pedig veszélyben van.

A liberális pártszövetség korábbi elnöke a napokban durva szélsőjobboldali kirohanást intézett a bevándorlók ellen. Kristiina Ojuland Facebook posztjában leszögezte, a "fehér faj" védelmében korlátozni kell az Afrika felől érkező "néger bevándorlást", a Bizottság által javasolt kvótarendszert pedig egy pán-európai mozgalomnak kell elvetnie.

Kristiina több bejegyzésben felelt azoknak, akik a posztja alatt hozzászóltak írásához. Egyiküknek lényegében azt üzente, hogy aki szereti a multikulturalizmust, azt ne Észtországban élvezze. Egyúttal kifejtette, hogy nemzetbiztonsági kérdés az alkotmány, a kultúra, a nyelv megőrzése. Egy kritikus szerint a liberális politikus rasszista kijelentéseket tett. Erre az egykori külügyminiszter azt felelte, hogy jelenleg ma úgy érzi, hogy ő elsősorban fehér ember és a fehér faj veszélyben van.

Kristiina korábbi politikai csoportjából (Reformpárt) egyébként kizárásra került, majd létrehozta a konzervatív-liberális Népi Egység Pártját (RUE). Ez a politikai alakulat legutóbbi EP-választáson 0,4%-os eredményt el, nem jutott ki Brüsszelbe, ezért értelemszerűen Kristiina nem tagja az ALDE-frakciójának sem. Több tisztségviselő is kilépett a bukás után a RUE-ből, kritizálva a pártelnök autoriter személyiségét.

A Reformpárt a mai napig az ALDE tagja. 

A Népi Egység Pártja legutóbb a Földközi-tenger felől érkező illegális migráció ellen kelt ki, azt mondta, hogy a hajókon menekülő utasok hátterét senki nem tudhatja, lehetnek háborús bűnösök, köztörvényes elítéltek vagy halálos betegségek hordozói is. A pártelnök szerint az afrikai invázió újabb összeurópai feszültségeket kelthet. Kristiina azt is meg akarta tudni a tallinni kormánytól, hogy a szociális munkások körében terjedő – konteó szagú - pletyka, miszerint az észtországi árvaházakba több ezer baba érkezik a fekete kontinensről igaz vagy sem?

Kristiina mellesleg eredetileg a - történelmi okokból részben érthető módon - ruszofób, de liberális Reformpárt színeiben került az uniós fővárosba, 2009 és 2014 között. Az oroszellenes idegengyűlölet köztudottan européer nézetrendszer, ezért nagyjából elnézi a Nyugat azt is, hogy az észt SS-nek állami szinten ápolt tradíciói vannak, hiszen ez nem egy antiszemita, hanem inkább egy Moszkva-ellenes jelenség. Kristiina Észtország külügyminisztereként is fellépett az EU és a NATO mellett, de nem csak angolul, hanem oroszul is kiválóan beszél.

A Magyar Liberális Párt, amely Fodor Gábor személyében egy képviselőt a Parlamentbe csempészett, valamint Kész Zoltán (Polgári Platform) honatya korábban Brüsszelben ajánlotta fel az ALDE számára, hogy a pártszövetség tartsa Budapesten esedékes kongresszusát.

Eközben kezdett neki Orbán Viktor a terrorizmussal és bevándorlással kapcsolatos nemzeti konzultációnak, ezt nevezte provokatívnak, az Európai Parlamenti vitájában Guy Verhofstadt, az EP liberális frakciójának (ALDE), jelenlegi vezetője. Verhofstadt a bevándorlást illetően ekkor felhozta az elcsépelt, izzadságszagú lózungot is, melyben megtévesztő jelleggel, a kommunisták által üldözött, 1956-os hősökhöz hasonlította a gazdasági migrációt.

Úgy látszik, hogy időközben az ALDE egykori prominensét mindörökre elvesztette.